Висш украински командир: Готвим контраофанзивни действия още тази година

Украинските въоръжени сили скоро ще стабилизират ситуацията на бойното поле и планират да сформират бойни единици за контраофанзивни действия по-късно тази година, заяви висшият украински командир Олександър Павлюк, цитиран от Ройтерс.

свързани

Павлюк бе назначен за командващ на украинските сухопътни сили при скорошната смяна на кадри във висшето военно ръководство на Украйна. След девет месеца на преобладаващо стабилни фронтове град Авдеевка бе превзет от руските сили през февруари.

Украинските сили бяха принудени да се оттеглят от няколко населени места, намиращи се в съседство с Авдеевка, тъй като руските сили продължават да настъпват. Същевременно очакваният нов помощен пакет от САЩ, който е от ключово значение за Украйна, все още не е одобрен в американския Конгрес.

свързани

„Скоро ще стабилизираме ситуацията. Ще направим всичко възможно, за да подготвим войските за по-активни действия и за изземане на инициативата“, каза Павлюк, чието изказване бе излъчено по телевизията, информира БТА.

Украинският президент Володимир Зеленски обяви, че Русия ще се опита да подготви нова офанзива тази пролет или лято, но че Киев също има план за бойното поле.

Снимка: БГНЕС

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *