Велики четвъртък е – денят на Тайната вечеря, боядисваме яйца, първото е червено

Велики четвъртък от Страстната седмица е. Според Светото писание на този ден се е състояла Тайната вечеря, когато Исус предсказва смъртта си и предателството на Юда.

На този ден свещениците изнасят кръста от олтара, което символизира носенето му от Христос към Голгота. По време на маслосвета, по обичай всеки желаещ мирянин бива помазан с елей за здраве.

свързани

Традициите повеляват преди изгрев слънце да се боядисат великденските яйца. Първото трябва да бъде червено. С него на Великден се докосват бузите или челото за здраве. То се постави до иконата в дома и да престои до следващия Великден.

Някои предания казват, че червените яйца символизират камъчета зад кръста, които са били обагрени от кръвта на Исус Христос. Според други Мария Магдалина боядисала червени яйца, които символизират пролятата кръв на Спасителя и ги занесла на гроба. Разбирайки за възкресението на Христос, тя ги раздала на децата.

свързани

На Велики четвъртък се подновява квасът и се замесва тестото за великденските хлябове. Те носят най-разнообразни названия из България: великденски кравай, богова пита, кошара, харман, квасник, яйченик, плетеница или кукла. Жените приготвят и по-малки великденски хлебчета с по едно червено яйце в средата, които се дават на първия гостенин, на кумовете и на роднини.

Ако все пак не успеете днес да боядисате яйцата и да омесите обредните хлябове, може да го направите на Велика събота. Днес не се пере и не се върши никаква друга домакинска работа.

Четете повече в az-jenata.bg

Скъпо ли ви е агнешкото месо за Великден и Гергьовден?

Снимка: БГНЕС

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *