Българското мляко, което завладя Япония след 50 години

До голяма степен заради българското кисело мляко имиджът на България в Япония е напълно различен от този в Европа. Страната ни се свърза с дълголетие и красива природа заради популярните сцени от рекламната кампания на киселото мляко. Това каза проф. Мария Йотова, преподавател по културна антропология в университета „Рицумейкан“ в Япония, в предаването „Бизнес старт“ по Bloomberg TV Bulgaria.

Преди 50 години на японския пазар се появява първото кисело мляко, което не е подсладено. Това става възможно след дълги преговори между българската държава и японската компания „Мейджи“, която успява да наложи новия продукт въпреки предпочитанията на японците за по-сладки изделия.

свързани

Годишнината от началото на продажбата на българско кисело мляко бе отбелязана от семинар в София, на който представители на „Мейджи“ и „Ел Би Булгарикум“ продължиха обсъжданията за създаването на съвместен научно-изследователски институт в България.

В началото, през 70-те години, много от японските производители са считали, че българското кисело мляко е развалено, а потреблението е било нищожно – по 20-30 опаковки на ден в цяла Япония. Това налага промяна в начина на предлагане на продукта от „Мейджи“ като „свежо“, а не като „кисело“. Така японците свикват постепенно с вкуса на българското кисело мляко.

Снимка: БГНЕС

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *