България подкрепя усилията на опозицията в Беларус за установяване на демокрация

Председателят на Народното събрание Росен Желязков разговаря с лидера на опозицията в Беларус Свeтлана Тихановская.

„Приветстваме желанието на Беларус за установяване на демокрация и спазване на основните демократични принципи в страната – върховенство на закона, провеждане на свободни и честни избори, зачитане на правата на човека и основните свободи, плурализъм и свобода на словото, отбеляза на срещата председателят на българския парламент. Народното събрание е готово да сподели своя опит, натрупан в годините след демократичните промени в България, и да съдейства за обмен на успешни парламентарни практики“, подчерта Росен Желязков.

свързани

Председателят на парламента увери Свeтлана Тихановская, че България подкрепя усилията на опозицията в Беларус за установяване на демократичен обществено-политически порядък в страната. 

Ние разбираме, че Беларус е част от Европа и стремежът на беларуския народ е да споделя демократичните ценности и достижения на всички европейски държави, добави той.

„Българският и беларуският народ споделят сходна историческа съдба и стремежът ни е да съдействаме за по-доброто познаване и развитие на нашите отношения“, отбеляза Свeтлана Тихановская. 

свързани

Тя подчерта, че опитът на България в присъединителния процес и нейните позиции в ЕС би бил изключително полезен за Беларус. 

„Благодарим за подкрепата на страната Ви за инициативите на ЕС, насочени към подкрепа на беларуското гражданско общество“, обърна се Свeтлана Тихановская към председателя на Народното събрание.

Ще има ли ротация на кабинета или вървим към предсрочни избори?

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *