България може и да няма служебно правителство

Има ли риск страната ни да влезе в конституционна криза? Това е основният въпрос сега, след като мандатът е върнат и президентът трябва да състави служебния кабинет и да насрочи избори.

Според конституционалисти е възможно да няма служебен кабинет. Причината – всички кандидати за премиер, според новостите в Конституцията, са изправени пред риск за несъвместимост.

За конституционна криза е твърде пресилено да говорим. Оттук насетне, това което следва, е да се положат усилия от страна на президента за образуване на служебно правителство, като се проведат консултации с парламентарните групи и с изброените лица в Конституцията, които биха заели длъжността служебен министър-председател“, поясни конституционалистът Орлин Колев за Bulgaria ON AIR.

свързани

Той допълни, че срок за образуване на служебно правителство по Конституция няма.

„Неслучайно няма, защото нямаме гаранция, че изброените кандидати за министър-председатели ще се съгласят. Те могат и да откажат. Президентът следва да упражни своята балансираща функция и арбитражна функция, доколкото може, за да постигне съгласие с кандидата за министър-председател по отношение на бъдещия служебен кабинет. Ако не може да се постигне такова съгласие или кандидатите за премиер откажат, то тогава няма да имаме служебно правителство, но ситуацията не е фатална. Имаме правителство в оставка, което ще продължи да изпълнява функцията си, до момента в който парламентът излъчи редовно правителство или президентът назначи служебно такова„, обясни Орлин Колев.

Знаете ли какво ще се промени, след като следващата седмица влезе в сила въздушен и морски Шенген?

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *