България е страната в СЕ с най-голям ръст в цените на жилищата

С 0,4 на сто са са понижили цените на жилищата през първото тримесечие на годината в Еврозоната и са се повишили с 1,3 на сто в ЕС в сравнение със същото тримесечие на предходната година, показват най-новите данни на Евростат.

От статистическата служба на ЕС припомнят, че през четвъртото тримесечие на 2023 г. цените на жилищата се понижиха на годишна база с 1,2 на сто в еврозоната и се повишиха с 0,2 на сто в ЕС.

България е страната в ЕС, където цените на жилищата са нараснали с най-голям темп (7,1 на сто) спрямо последното тримесечие на 2023 г. Справка в данните на Евростат показва, че на тримесечна база това е най-значителното увеличение на цените на жилищата у нас от последното тримесечие на 2007 г.

свързани

След страната ни по ръст на цените на жилищата през периода януари – март 2024 г. на тримесечна база са Унгария (5,1 на сто) и Полша (4,3 на сто). Също на тримесечна база най-значително понижение се отчита в Дания (2,5 на сто), Франция (2,1 на сто) и Словакия (1,7 на сто).

Спрямо първото тримесечие на 2023 г. цените на жилищата в България са нараснали с втория по големина темп (16 на сто), като пред страната ни е единствено Полша с ръст от 18 на сто. Справка в данните на Евростат показва, че на годишна база нарастването е най-значително спрямо увеличението регистрирано през третото тримесечие на 2008 г.

свързани

На трето място по скок в цените на жилищата на годишна база e Литва (9,9 на сто). На годишна база – спрямо първите три месеца на 2023 г., най-голямо е понижението в Люксембург (10,9 на сто), Германия (5,7 на сто) и Франция (4,8 на сто).

Евростат отбелязва още, че през първото тримесечие цените на наемите е ЕС са нараснали с 0,9 на сто спрямо последното тримесечие на 2023 г., както и с 3 на сто спрямо периода януари-март миналата година.

Снимка: Bulgaria ON AIR

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *