Българин продава 150 къщи в Занзибар – най-евтината струва $100 000

Българинът Калоян Георгиев, който построи в Занзибар The Nest – селище с двадесетина ваканционни къщи, спортен център и училище за кайт сърф, разширява бизнеса си на танзанийския остров по няколко линии.

С уебинар на 7 март открива продажбите на къщи в бъдещото Ankaya Village. Освен това има идеен проект за петзвезден курорт на име Ankaya Villas, инвестицията в който се оценява на над 20 млн. долара. Към курорта по негова информация вече има заявен инвестиционен интерес от фамилни фондове от Близкия изток, с които преговаря, радва се „Капитал”.

Очакванията са строителството да протече успоредно с това на Ankaya Village. И съществуващото, и двете нови начинания са концентрирани в района на Паже, на източното крайбрежие на Занзибар, който е една от четирите топ туристически дестинации на острова.

Така изглежда най-евтиният вариант – около 100 хиляди долара
Историята започва с пандемията през 2020 г., която заварва Георгиев, семейството му и техни приятели на почивка в Занзибар. Те са принудени да останат на острова половин година.

Това им дава възможност да оценяват потенциала му, купуват 10 дка земя от местен човек и започват да строят къщи. Тогава Георгиев, който има дял от компания за дистрибуция на фармацевтични продукти за около 50 пазара в Африка, Европа и Азия, обяви намерения да построи в Занзибар 150 къщи за живеене и отдаване под наем.

Сега, три години по-късно, е дошъл и редът им и това е Ankaya Village. Известното забавяне в инвестиционните планове Георгиев обяснява с това, че покупката на земя на топ локации в Занзибар става по-бавно и трудно от очакваното.

Досега е финализирал покупката (формата за това в Занзибар е наем за до 99 години) и окрупнил около 100 дка около Паже. По-точно казано, купува съществуващи курорти, за да строи на тяхно място, доколкото в тази част на острова свободните земи са дефицит.

Ankaya Village например ще бъде разгърнато върху 40 дка на мястото на действащия сега Kinazi Resort – британска инвестиция от преди 30 – 40 години, която по информация от Георгиев е най-старият курорт на източния бряг. Бившият ресторант там вече е преобразуван в спортен център, за който той казва, че е най-големият в Танзания. Теренът 18 декара за Ankaya Villas е купен от френски инвеститори.

И в момента търси да купува земя. Казва, че преговаря за 100 дка в центъра на острова, за да направи там пермакултурна ферма, която да снабдява с продукти селото и курорта. И че заедно с друг потенциален инвеститор опитва да купи терен за голям проект в неразвита засега локация, до която обаче се очаква държавата да прокара път.

„В Занзибар има неща за купуване и неща за правене. Една от причините да ми е фокус е финансова, но по-съществената е начинът на живот там“, казва Георгиев. Известни са плановете му да направи международно средище за обмяна на идеи между хора, които са IT номади и кайтсърфисти. Сегашните туристи в The Nest описва като много шарени по националност.

Доминират хората с европейски произход – скандинавци, италианци, германци, французи. Напоследък има засилен интерес и от американци и канадци, също предимно с европейски корени, които се изнасят от държавите си, купуват имоти на различни места и живеят номадски. Досега са промотирали Ankaya Village основно сред посетителите си, но от четвъртък започват продажби и за външна публика на международния пазар.

Проектът Ankayа Village, който излиза за продажба сега, представлява терен, разделен на 172 парцела, от които в първия етап влизат 112. Цените на земята варират между между 200 и 1000 долара на кв.м, в зависимост от отдалечеността от океана, като най-малкият възможен парцел за купуване е 100 кв.м.

Цените на единичния парцел са между 20 хил. и 200 хил. долара.

Инвеститорът поема ангажимента да построи къщите, като предлага базови модели, които купувачите имат свобода да адаптират според личните си предпочитания.

Примерна къща висок ценови клас в Ankaya Village
Най-евтините къщи са по 100 хил. долара, среден клас са около 300 хил. долара, а за най-скъпите няма лимит. „Искаме да стане тип село – всяка къща да е различна и това, което да ги обединява, да са интересите на хората към спорта и активния начин на живот и тропическият аутфит“, обяснява Георгиев.

Математиката на проекта засега определя като неясна, защото не се знае кой колко парцела ще иска да купи и обедини и каква къща ще прави върху тях. „Какво ще е Ankaya Villas зависи от хората. Опитваме се да създадем хубава атмосфера и да направим някакви пари“, казва той.

Схемата за плащане е разработена. След старта на продажбите кандидат-купувачите могат да капарират парцели с по 1000 долара единия.

До месец трябва да подпишат договор за покупка на земята и да се плати половината от цената й. След това купувачът има шест месеца, в които да работи с архитект, определен от инвеститора, за да оформи индивидуалния си проект. Ако по някаква причина реши, може да се откаже на четвъртия месец.

Авансът ще му бъде върнат, след като бъдат приспаднат 7 хил. долара за труда на проектантите. Ако продължи, на шестия месец трябва да доплати за земята. После започва да изплаща къщата си на вноски, разпределени по различните етапи на строителството. Тази година е отделена за проектиране.

Намеренията са строителството да започне в началото на 2025 г., като едновременно се изграждат всички къщи от съответния етап. Строителството ще се ръководи и контролира от инвеститора, който вече има екип за целта, а освен това ще ползва услугите на подизпълнители – местни, турски или китайски компании. Той ще менажира и къщите, когато се отдават под наем на туристи. Обещаваната доходност от тази дейност е минимум 20% годишно спрямо размера на инвестицията.

За купувачите има две основни ограничения. Щом са придобили парцел, задължително трябва да строят. И се очаква да проектират така, че максимално да опазват дърветата от старата джунгла. Ако се налага сеч, тя трябва да е след разрешение на инвеститора.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *