Биткойнът скочи до $60 000, предвиждат се рекордни стойности на криптовалутата

Биткойнът поскъпна до 60 000 долара за пръв път от повече от две години на фона на нарастващия оптимизъм, че търсенето на токена се разширява отвъд отдадените на цифровите активи ентусиасти.

Най-голямата криптовалута вече скочи с над 40% през тази година, подхранвана отчасти от успешното стартиране на американски борсово търгувани фондове (ETF), притежаващи монети, които привлякоха над 6 млрд. долара от началото на търговията им на 11 януари. Биткойнът се търгуваше за последен път на цена от 60 000 долара през ноември 2021 г., след като по-рано същия месец достигна исторически връх от почти 69 000 долара.

свързани

Предстоящото намаляване на ръста на предлагането на биткойн, известно като „разполовяване“, засилва оптимистичните настроения. Това спомогна за удължаването на продължителното рали, което също така разпали спекулативния апетит към по-малки токени като Ether и Dogecoin.

От началото на миналата година стойността на биткойна се е увеличила повече от три пъти, възстановявайки се след 64% спад през 2022 г., което е забележително завръщане след поредица от скандали и фалити в криптоиндустрията, които повдигнаха въпроси относно жизнеспособността на цифровите активи.

Цифровите токени скачат, въпреки че инвеститорите намалиха очакванията си за по-хлабава парична политика през тази година, за което свидетелства повишаването на доходността на американските държавни ценни книжа. През 2024 г. биткойнът се представи по-добре от традиционните активи като акции и злато.

свързани

Този обрат е още по-впечатляващ в светлината на сигналите на централните банки, че възнамеряват да запазят високите лихвени проценти още известно време, което подкопава теорията, че следващият крипто бик ще бъде стимулиран от понижаването на лихвените проценти“, казва Майкъл Сафай, съосновател на фирмата за количествена търговия Dexterity Capital.

Огромният приток на средства в Биткойн ETF-ите накара някои наблюдатели на индустрията да предупредят за предстоящо свиване на предлагането, тъй като новите монети от миньорите не могат да отговорят на търсенето. Според анализатори около 80% от предлагането на биткойн не е сменяло собственика си през последните шест месеца, което може да изостри проблема и да увеличи натиска за повишаване на цените.

Четете повече в bloombergtv.bg

Снимка: Pixabay

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *