Беше време! Сергей Станишев си взима БСП

Бившият лидер на БСП и премиер Сергей Станишев ще атакува стола на Корнелия Нинова с надеждата отново да оглави Столетницата. Това разказаха пред „Уикенд” разтревожени активисти на левицата, които били категорични, че с биографията си, другарят от Херсон имал най-големи шансове да седне в стола на Нинова по време на изборите за нов председател. Такъв вот в БСП на този етап се очаква наесен, когато окончателно според устава на левите Нинова трябва да предаде щафетата на нов началник.

Засега за поста й имат апетити Кирил Добрев и Иван Таков, но Станишев като бивш шеф на БСП, експремиер и президент на левите социалисти в Брюксел реално е с най-големи шансове да поведе отново лявото към „европейско развитие”, признаха и депутати от столетницата пред наш репортер.

Тревогата им обаче идва от факта, че Станишев мина открито в лагера на президента Румен Радев, който не миряса със създаването на политически проекти под път и над път, но най-голямата му амбиция била да се сдобие с готова, организирана партия като БСП, без да е нужно да създава структури сам с уж идващата да ни „оправи” формация „Трети март”.

Проектът на държавния глава за собствен политически „бранд” на този етап е замразен и съветниците му не работели по места да крадат хората на БСП и „Възраждане”. Затова и на „Позитано” 20 силно се говори, че стане ли Станишев председател на БСП, то президентът ще получи на тепсия левицата и ще прекрати „Трети март”, като ще си има собствена партия с близък до себе си лидер.

Румен Радев отдавна е направил стъпки в тази насока, като започна да ухажва ренегата и изгонен от БСП-София общинар Иван Таков, който пък има силно влияние в столичната структура на червените и направо можел да хариже електората и района на държавния глава. Сега пък Станишевите амбиции идвали добре дошли на президента, тъй като бившият лидер на БСП щял да е фаворита на изборите за нов лидер на червената партия.

„Нека не подценяваме Корнелия Нинова. Въпреки че настроенията срещу нея са големии на практика две трети от партията не я иска, тя със сигурност държи коз в ръкава си, който ще извади”, коментира случващото се в червените редици дългогодишен депутат от столетницата.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *