Бекенбауер обмислял оставка преди Мондиал 2006?

Легендата на германския футбол Франц Бекенбауер е обмислял да подаде оставка от поста председател на Организационния комитет на Мондиал 2006 във връзка с мистериозно плащане, каза адвокат пред регионалния съд във Франкфурт. Изявлението на юриста беше направено като част изслушването по време на процес за укриване на данъци срещу бивши висши ръководители на германския футбол.

Адвокатът на Германския футболен съюз (ГФС) Ян-Олаф Лайзнер каза, че Бекенбауер, който почина през януари 2024 година, е разкрил за тези си намерения на среща по между им и обяснил, че въпросът „ставал твърде тежък за него“.

свързани

Във въпросния процес бившите президенти на ГФС Волфганг Нирсбах и Тео Цванцигер, както и бившият генерален секретар Хорст Р. Шмид, са обвинени в укриване на данъци, защото са декларирали плащанията като оперативни разходи. Обвиненията са съсредоточени около 6,7 милиона евро, които са прехвърлени от ГФС чрез Световната федерация по футбол (ФИФА) на покойния бизнесмен Робърт Луи-Драйфус. Парите са декларирани за организирането на гала-вечер на Световното първенство – събитие, което никога не се е състояло.

Бекенбауер е получил на заем същата сума от Робърт Луи-Драйфус през 2002 година, а след това тези пари са се озовали в сметка, собственост на вече опозорения бивш високопоставен служител на ФИФА Мохамед бин Хамам от Катар. Остава неясно за какво са били парите.

Лайзнер каза също така, че бившият национал на Германия Гюнтер Нетцер няколко пъти е повторил на оперативното ръководство, че подобни практики са неуместни парите трябва да бъдат върнати обратно на бизнес-партньора им Луи-Драйфус. Също така адвокатът допълни, че в централата всички са се страхували от огромен скандал, ако Бекенбауер е бил напуснал позицията си точно преди началото на Световното първенство.

Четете повече в gol.bg.

Снимка: БГНЕС

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *