Без кворум: В НС дойдоха само ПП-ДБ, ИТН и един депутат от ГЕРБ

Следобедното неделно заседание на парламента се провали, кворум нямаше. При първия опит се регистрираха 67 народни представители. Те бяха от ПП-ДБ, ИТН и един депутат от ГЕРБ. След почивка пробваха отново, но кворум нямаше. Този път се регистрираха 69 депутати, които не бяха достатъчни.

Искането за това извънредно заседание е на ПП-ДБ, а причините са две – да изслушат министър-председателя Димитър Главчев за заплатите в здравеопазването и да го чуят по казуса с геноцида в Сребреница.

свързани

В края на кампанията и в неделя следобед вместо да обикалят градовете за предизборни срещи, депутатите трябваше да са извънредно в пленарната зала, но влязоха само ПП-ДБ, ИТН и един депутат от ГЕРБ. 

„Трябва да се подбират внимателно темите, по които използваме това право, което ни дава Конституцията. В тази зала, ако има хора, които се чувстват комфортно в момента, има и такива, които имат мероприятия, предвидена програма“, заяви председателят на Народното събрание Росица Кирова.

свързани

След почивка от 15 минути последва нов опит. За извънредната среща в парламента настояваха от ПП-ДБ, но на 5 юни, а не в неделя. 

Видяхме едно огромно неуважение от страна на ГЕРБ към това, че могат да ни извикат всички в неделя. Насроченото заседание беше от техния председател. Второто неуважение беше към техния министър-председател, който стоя сам и чакаше да бъде изслушан“, посочи съпредседателят на ПП-ДБ Кирил Петков.

Според ИТН дори няма причина за заседанието. От БСП и „Възраждане“ още вчера казаха, че обявяват бойкот на парламента.

Вижте повече във видеото.

Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Bulgaria ON AIR

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *