Банките в България са стабилни и умерено вървят към дигитализацията

В момента банките в България са изключително стабилни, добре ликвидни. Те са на високо ниво на капиталова адекватност, с изчистени портфейли и с много ниски нива на лоши кредити. Като заключение – банките са изключително добре подготвени за предстоящите кризи, тъй като те напоследък започнаха да стават доста и най-разнообразни. Това каза в ексклузивния мултиплатформен проект „Ин%лацията – уравнения и решения“ главният изпълнителен директор на „Пощенска банка“ Петя Димитрова.

Тя припомни, че лихвите бяха увеличени драстично за кратък период от време.

свързани

„Това доведе до съответните проблеми в икономиките. В България банките следват една стабилна политика на покачване на лихвените нива с ниски и умерени темпове, което влияе благоприятно и на икономиката, и на хората, както и на техните финансови решения. Тенденцията обаче остава и ще остане в следващите периоди такава, което означава, че хората и банките трябва да могат да вземат съответните решения и мерки, които да влияят позитивно на икономическия цикъл„, допълни Димитрова в ефира на Bulgaria ON AIR.

„Друга политика, която е изключителна важна и започва масово да навлиза – „зелените политики“. Виждаме и регулациите, които се пишат, ние започваме вече тяхното прилагане, имаме много големи изисквания към банките. Това ще даде отражения и върху целия бизнес. Разбира се, ще се започне от компаниите. Това ще доведе до прекрояване на бизнес моделите и на това как банките ще оценяват тези модели“, поясни главният изпълнителен директор на „Пощенска банка“.

свързани

По думите ѝ другото, което ще даде отражение, са дигиталните трансформации и изкуственият интелект.

„Това ще предопредели развитието на банковия сектор в бъдеще. Банковият бизнес винаги е бил умерен с политики на стабилност, не на стратегии, които скачат от днес за утре, или се променят с лекота. Осъзнаваме много добре нашата роля в икономиката. Ние ще продължим да водим тази стабилна политика и развитието на дигитализацията, което има изключително много успехи“, подчерта Петя Димитрова.

Тя добави, че когато се води плавна политика – лихвите се увеличават, но с плавни темпове: „Това е по-щадящо и за хората, и за компаниите.“

Гледайте целия разговор във видеото.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *