Байдън: Не искаме да късаме с Китай, а да подобрим отношенията си

Президентът Джо Байдън заяви, че Съединените щати не се стремят да се дистанцират от Китай, а всъщност искат подобряване на отношенията, докато се подготвя за дългоочакваната среща на върха с президента Си Дзинпин в Сан Франциско. Двамата лидери ще разговарят в кулоарите на срещата на върха на АПЕК в Калифорния, докато търговското напрежение, санкциите и въпросът за Тайван подхранват споровете между най-големите икономики в света.

„Ние не се опитваме да се откъснем от Китай. Това, което се опитваме да направим, е да променим отношенията към по-добро“, заяви Байдън малко преди да замине за Сан Франциско, цитиран от АФП.

свързани

Запитан какво се надява да постигне на срещата, той отговори: „Да се върнем към нормален курс на кореспонденция; да можем да вдигнем телефона и да разговаряме един с друг, ако има криза; да можем да се уверим, че нашите военни все още имат контакт помежду си“.

Но Байдън също така предупреди, че Съединените щати са предпазливи по отношение на инвестициите в Китай поради бизнес практиките на Пекин.

свързани

„Няма да продължа да поддържам позиции, при които, ако искаме да инвестираме в Китай, трябва да предадем всичките си търговски тайни“, каза той.

свързани

Запитано за очакванията на Пекин за срещата на върха, китайското външно министерство запази неопределеност, споменавайки „задълбочена комуникация“ и „важни въпроси, свързани със световния мир“.

Китай също така даде ясно да се разбере, че няма да отстъпи по въпроси, които смята за червени линии, като Тайван. Напоследък Вашингтон и Пекин постигнаха известен напредък по отношение на търговските и икономическите отношения и преговорите за изменението на климата, предаде БГНЕС.

свързани

свързани

По време на пътуването си Си ще вечеря с водещи американски бизнес лидери и се очаква в разговорите си с Байдън да настоява за облекчаване на търговските ограничения на САЩ.

Снимка: БГНЕС

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *