АТАНАС ЧОБАНОВ И ДИМИТЪР СТОЯНОВ СЪЗДАЛИ BIRD С МРЪСНИТЕ ПАРИ НА ОВИДИУ СЕМЕНЕСКУ, КРАДЕНИ ОТ РУМЪНСКИТЕ ДАНЪКОПЛАТЦИ?

Арестуваният за търговия с влияние оригарх първо щял да купува телевизия в Букурещ, но после започнал да финансира Чобанов и Атила Биро. Българските хрантутници опитали да премахнат офшорката му от Panama Papers, прецаквайки международен журналистически консорциум.

Мръсните пари на румънския олигарх с френски паспорт Овидиу Семенеску са причина през 2021 г. да се пръкне сайтът за “разследваща” журналистика и рекет bird.bg. Това издадоха хора от региона на Бургас, които дълго време са били в тясното обкръжение на Атанас Чобанов и Димитър Стоянов, и са дълбоко запознати с процесите по създаване на медията. До тогава Чобанов се подвизава като главен редактор в “Биволь” заедно с вече бившия си съдружник Асен Йорданов от Бургас. В това си качество резидиращият в Париж писач на компромати се свързва със Семенеску, който по онова време тъкмо излиза от ареста, където е задържан по обвинение, че е подкупвал висши румънски политици да вдигнат драстично цената на студената вода, ощетявайки гражданите на Букурещ. Припомняме, че олигархът е представител на компанията Apa Nova, дъщерна на френското водно дружество “Веолия”, работещо и у нас.

Първият транш от парите за bird.bg са дадени кеш на Чобанов от Семенеску още през 2018 г. и той зад гърба на съдружника си регистрира медията. Обяснението му е било, че това ще е просто търсачка, свързваща търговския регистър и останалите публични списъци, която ще функционира като придатък на “Биволь”. Междувременно близкият на сърцето му Димитър Стоянов започва тясно сътрудничество с друг румънец – Атила Биро, който се представя за разследващ журналист в северната ни съседка, но също усвоява кинти от “Овидиу”, както свойски нарича спонсора си Стоянов. Така две години по-късно, бръснатите глави за мръсни поръчки бият шута на “Биволь”, оставайки сайта с почти празна каса.

Бойното кръщение на Чобанов и Стоянов били опитите да изтрият името на регистрираната на Сейшелите и притежавана от Семенеску офшорка Fimaco Group Investments Ltd от масивите на Panama Papers. Припомняме, че “Биволь” беше сред партньорите в медийния консорциум, натоварени да разчетат и публикуват имената на олигарси от цял свят, криещи пари в различни данъчни оазиси. В това си качество Чобанов бил засичан да предлага тлъсти суми на международни репортери, които да скрият името на Семенеску и тайната му компания от списъците. Усилията му ударили на камък, но лошото чувство, че е продажник, останало у чеждестранните му колеги.

Не друг, а точно “Овидиу от Швейцария” финансира баровската тайна сбирка на Атанас Чобанов, Димитър Стоянов и румънеца Атила Биро, маскирана благовидно като обучение за разследващи журналисти в столичен лукс хотел. Тя ще се проведе идната седмица и по време на спявката ще се подготвят клеветнически пасквили и компромати срещу Прокуратурата, издадоха журналисти, поканени за участие.

Преди да се захване да финансира Чобанов и Стоянов, Семенеску планирал да налее пари в румънска финансова телевизия – Money station. ro TV, която стартира през 2012 г., след отделяне на продуцентския и управленския екип от Money Channel, станция, която принадлежеше на Realità Media. Семенеску обещава да инвестира почти 500 000 евро. от сметките на Apa Nova, за финансиране на канала. „Не знам нищо за този Семенеску. Не го познавам. Всичко, което знам, е, че някой трябваше да дойде с парите в Money Channel и след това не дойде“, потвърждава Александру Сасу, участващ в телевизионния проект.

Финансовите връзки с медиите и местните съветници в столицата Букурещ позволяват на Овидиу-Траян Семенеску да изгради бизнес империя за милиони. Дори президентът на страната е редовен посетител на луксозен ресторант, създаден от плащания, получени от Apa Nova, в замяна на увеличението на цената на студената вода в Букурещ. За Овидиу-Траян Семенеску, който ръководи интересите на Apa Nova в Букурещ, се твърди, че е предлагал подкупи, включително на местни съветници за увеличението на цената на студената вода.

Припомняме, че Семенеску първоначално беше задържан и след това поставен под домашен арест след разследване на румънските прокурорите от DNA, вкл. и Лаура Кьовеши, за корупционни престъпления. Той е посредничил при разплащанията между френската компания Veolia, която е собственик на Нова, и политици. Костин Беревояну, бивш личен съветник на Сорин Опреску, и бизнесменът Влад Мойсеску също са замесени в аферата.

Източник: scandalplus.com

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *