Анализ: ПП-ДБ ще се наложи да „клекнат“ пред ГЕРБ, ще подвият опашка

С напредването на времето залогът и изискванията между партньорите, за да се случи ротацията, стават все по-големи.

Има два сценария. Първият – Мария Габриел не харесва меморандума, не иска ротация – отиваме на избори. Изборите се печелят от ГЕРБ с малко повече от предишните, но не достатъчно да управлява самостоятелно и понеже силно се е затвърдил разводът с ПП-ДБ, се търсят нови партньори за коалиция. Тези нови кои са? „Възраждане“ и БСП, това е в разгара на несвършващата война в Украйна, където тези политически партии са на два абсолютно полярни края на политическата сцена. Другият сценарий е по-скромен. Да има ротация, тези томахавки да ги приберат и да не убиват политиката. Това, което наблюдавам е смърт на политиката„, заяви проф. Анна Кръстева в студиото на „Денят ON AIR“.

свързани

Меморандумът, предложен от ПП-ДБ миналата седмица, предизвика сериозни скандали сред политическите сили.

„С отказа да направят коалиция с ГЕРБ, ПП-ДБ вкараха Пеевски в леглото. Те не си дадоха сметка за това и Пеевски започна да ги избутва все повече и повече към рамката на леглото, което почва да не им харесва. В резултат на това те решават да предприемат мерки. Този меморандум е насочен точно в тази посока, по някакъв начин да изтласкат Пеевски от леглото. Това е единният пласт – опит на ПП-ДБ да изтласка ДПС от политическата спалня“, каза социологът Кольо Колев в ефира на Bulgaria ON AIR.

Според него този опит е обречен още от началото, а ПП-ДБ ще се наложи да „клекнат“ пред ГЕРБ.

Ясно е, че са получили съответните шамари и са погледнали в огледалото за какво става дума и са наясно, че са в слаба позиция. При това положение те си подвиват опашката и ще се опитат да задържат това, което може да се задържи, отстъпвайки терен на Бойко Борисов и на Делян Пеевски“, смята Колев

свързани

През уикенда Бойко Борисов поиска 50% от министерствата, днес пък Кирил Петков заговори за това колко са хората на ГЕРБ, ДПС и Радев във властта, а след това Делян Пеевски излезе със собствена позиция. В изявлението на Пеевски се подчертава, че хора на ДПС в ДАНС няма.

Най-печелившото в стратегията на тази мощна атака срещу ПП-ДБ е, че тя постига целта си. Тази атака не е точно за дялкане, тя е за това тотално да ги отклони от тяхната стратегическа задача. Деликатно беше казана тя, а тя е, че те трябва да си изграждат партията. Те нямат достатъчно структури по места. Силата на една партия не е кой има по-агресивен дискурс, а кой има по-солиден избирателен резерв“, посочи Кръстева.

Гледайте целия разговор във видеото.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *