АМ „Хемус” ни излиза златна с индексациите, лихвите скачат с 2 млн. на месец

Бездействието и нежеланието да се носи отговорност по наследените проблемни пътни договори от времето на кабинета Борисов 3 ще струват на хазната стотици милиони левове. Работата по прословутите инхаус договори за строителството на “Хемус”, които бяха обявени за незаконни от Сметната палата, бе възстановена, но цените отдавна не са същите и договорите  се индексират. На десетки милиони левове възлизат лихвите и по спорните и отдавна прекратени поръчки за поддържане на републиканската пътна мрежа.

Това става ясно от предоставена от МРРБ информация за оскъпяването на договорите в резултат от инфлацията. През 2022 г. правителството прие методика за индексиране на различни видове договори заради повишението на цените, като същата методика се прилага и за инхаус договорите.

До момента стойността на индексацията на двата инхаус договора за изграждането на магистрала “Хемус” – за участъци от 1 до 6, и за участъци 7-9, възлиза на 48,3 млн. лв. На толкова е изчислено поскъпването на вече извършени строителни дейности.

Тепърва може да се очаква тази сума да расте лавинообразно, защото двата договора за “Хемус” са на стойност съответно 1,59 млрд. лв. без ДДС (участъци 1-6) и 1,15 млрд. лв. без ДДС (участъци 7-9). Работата по тях на практика беше замразена заради скандалите и липсата на решение какво да се прави.

“Сега” на два пъти поиска уточнения на каква крайна стойност се очаква да възлязат двата договора на базата на вече индексираните цени и обемите от работа, които остават (подобна оценка може да бъде само груба, защото няма как да се прогнозира инфлацията), но от МРРБ не се нагърбиха с прогноза.

Солидна индексация вече има и по друг инхаус договор – за модернизация на пътя Е-79 в участъка Видин-Ботевград. Договорът от края на 2018 г. е на стойност 1,1 млрд. лв. без ДДС, одобрената по него индексация до момента възлиза на 31, 5 млн. лв.

Още по-притеснително е положението при старите поръчки за пътно поддържане, които отдавна бяха прекратени заради наддоговаряне в разрез с позволените обеми в закона за обществените поръчки. По-голямата част от тези договори вече са платени и изчистени, но по тях остава неразплатена голяма сума заради течащи съдебни спорове дали извършените дейности представляват поддържане или основен ремонт.

Неразплатените суми по тези прекратени договори са в размер на 237,7 млн. лв. АПИ вече е загубила част от делата и е осъдена да заплати 171 985 лв. за лихви по загубени спорове. По останалите натрупаните лихви са огпромни и всеки месец набъбват. “Към 1 юни лихвите по неразплатените възлагания по договорите за текущ ремонт и поддържане на Агенция „Пътна инфраструктура“ са общо 45,9 млн. лв.

От тях фактурираните работи са 32,379 млн. лв., а тези по сертификати са за 13,599 млн. лв. Като лихвите се увеличават всеки месец с 1,8 млн. лв.”, уточняват от МРРБ. По предварителна експертна оценка може да се очаква лихвите да стигнат 200 млн. лв., се казва още в отговора на ведомството.

Ин-хаус договорите от времето на ГЕРБ и наддоговорените поръчки за пътно поддържане бяха основни политически теми от падането на кабинета Борисов 3, като с тях се занимаваха поредица от правителства.

Заради многото нарушения, включително сигнали за отклонявани пари в чували, в сагата се включи и прокуратурата. „Сега“ многократно писа за проблемите. За момента резултат от тези производства няма, а парите за пътищата и отказът да се търси решение станаха основна причина за падането на кабинета Петков.

Дълго време нямаше движение нито по „Хемус“, нито по изтеклите договори за пътно поддържане. Новите поръчки за пътно поддържане бяха прекратени на няколко пъти, като в крайна сметка съдът отмени решенията за прекратяване и на служебния кабинет Главчев се падна задачата да размрази работата на конкурсните комисии и да ги финализира. След дълго замразяване се възстановява и работата по магистралите. За пътя Видин-Ботевград в бюджета за 2024 г. са заложени 400,6 млн. лв., а за „Хемус“ – 233,7 млн. лв.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *