Ами сега? Народът намрази партиите

Електоралната стена ще бъде основното препятствие за политическите партии. Гражданите не просто са се уморили от безкрайната поредица безрезултатни предсрочни избори, но партиите губят и последните остатъци от своя престиж. Това мнение изрази в интервю за БНР политологът и преподавател в НБУ проф. Антоний Тодоров.

Гражданите вече се отнасят към политическите партии не просто скептично, а започва да се усеща омраза, смята той.

Нямаме опит в един и същи ден да имаме европейски и национални избори. Ще пострадат европейските избори, които имат характера на второстепенни, коментира Тодоров в предаването „Преди всички“.

„Вътрешната политика ще надделее. Европейската ще бъде оставена настрана, ще бъде забравена.“

„Няма да му е лесно на служебния премиер. Хубаво е да се има предвид, че от всички посочени за позицията единствено той се е съгласил да заеме този пост“, посочи Антоний Тодоров във връзка с конституционните промени, които ограничиха кръга от лица, от които президентът избира служебен министър-председател.

„И двама да са, това е доста рисковано. Трябва да се помисли по въпроса. Набързо направената промяна създаде такъв проблем.“

„Аз лично се съмнявам, че има собствена домова книга. Той има своята история, свързана с ГЕРБ“, каза политологът за Димитър Главчев. По думите му сред министрите ще има такива, посочени от лидера на ГЕРБ или най-малкото фигури, за които той не се е възпротивил.

„ДПС мълчат за Главчев, защото това вероятно ги устройва, те по-скоро са доволни“, допълни Тодоров. Според него при представянето на кандидатите за министри „ще има бурни дебати и тогава ще се намеси ДПС“.

Има основания да се опасяваме от натиск и лобиране за подобно правителство с кратък хоризонт на действие, защото риба се лови най-добре в мътна вода, отбеляза още политологът.

„В тези условия различни лобита ще натискат за едно или друго. Рискът със сигурност съществува и това е една опасност при новата уредба.“

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *