Али Хаменей: Най-могъщият човек в Иран за последните 35 години

В Иран неизменен върховен водач от 35 години еаятолах Али Хаменей. Той е е нещо като ирански „папа“: Али Хаменей е последна инстанция по всички религиозни и политически въпроси, той е духовният водач и върховният лидер на страната – той назначава ръководителя на така важната в Иран Революционна гвардия, пише в германската обществена телевизия АРД.

Иранската Революционна гвардия разполага със собствена армия и е нещо като държава в държавата Иран, за която Хаменей казва, че е „държава на Аллах с голямо бъдеще“. Конституцията ѝ той нарича „божествена“, а иранския народ – „тази славна нация“. Режимът, който той ръководи вече от 35 години, иранският върховен водач сравнява с „дърво, което с помощта на Аллах е пуснало дълбоки и здрави корени, а всеки, който му се противопостави, ще бъде унищожен пред очите ви“.

свързани

След атентат срещу него през 1981 година Али Хаменей не може да движи дясната си ръка. Отчасти поради това, но и заради напредналата си възраст по време на публичните си изяви той понякога изглежда кротък и мил, а не настървен и суров. В действителност обаче не е загубил нищо от остротата си през годините и десетилетията, посочва по-нататък АРД.

Той нарича правителството на САЩ „клоуни“, а Запада – „глупав“ и „идиотски“, защото иска от Иран да ограничи оръжейната си програма. Когато през 2022 година режимът потуши кърваво демонстрациите в страната след смъртта на Джина Махса Амини, Хаменей не се намеси. Точно обратното дори: той смята, че протестите са резултат от заговор на чужди сили.

В същото време той напълно омаловажава сериозните икономически проблеми на хората в собствената му страна. „Предвиждам голямо бъдеще за Иран“, уверява ги Хаменей. Признава обаче, че понякога имало „трудности“ и че някои от хората можели да загубят надежда и да се „сблъскат с нежелани явления“. Но това го имало навсякъде и винаги. 

свързани

В други случаи Али Хаменей няма как да се справи само с общоприета мъдрост. В началото на 2020 година Иран свали украински пътнически самолет малко след излитането му от Техеран. Всичките 176 души на борда загинаха, пише DW.

Няколко дни по-късно в новините бе казано, че това е станало по невнимание – самолетът е бил взет за вражески. Лично Хаменей е наредил това да бъде признато публично. Самият той обаче не поднесе извинение. Това бе направено от президента Хасан Рохани.

Снимка: БГНЕС

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *