Активисти извоюваха референдум за забрана на вноса на гъши дроб и кожи в Швейцария

Швейцарците ще решат дали да забранят вноса на гъши дроб и кожи, след като активисти събраха достатъчно подписи, за да инициират референдум по двата въпроса. Пред сградите на парламента на Федералния дворец в столицата Берн активисти от Швейцарския алианс за защита животните, който стартира тази кампания, натрупаха кутии, символизиращи заверените подписи. Инициативата относно гъшия дроб събра 106 448 подписа, докато тази за кожата привлече 116 140 – и двете над прага от 100 000, предаде АФП.

свързани

Гъшият дроб се консумира широко около празничния сезон през декември, което придава допълнителен резонанс на кампанията. Принудителното хранене на патици и гъски – ключов начин за приготвяне на гъши дроб – е забранено в Швейцария от повече от 40 години, но вносът на продукти, получени чрез този метод, не е. Народната инициатива „Да на забраната за внос на гъши дроб“ иска промяна в конституцията, която да забрани вноса на подобни продукти. Второто предложение е озаглавено „Да на забраната за внос на кожени изделия от малтретирани животни“.

„С 200 тона гъши дроб, внасяни годишно, Швейцария се позиционира като един от основните вносители на този продукт“, казва организацията Swiss Animal Alliance.

свързани

Всяка година се умъртвяват 400 000 патици и 12 000 гъски, за да се задоволи търсенето в страната, твърдят активистите.

„Лицемерно е да се забранява на швейцарски животновъди да произвеждат гъши дроб под угрозата от санкции, като същевременно се разрешава вносът на този продукт“, се казва в изявление на организацията.

свързани

Що се отнася до кожата, Швейцарският алианс за защита на животните осъжда „методи на развъждане и убиване, които явно противоречат на нашето законодателство за защита на животните и биха се считали за жестокост, наказуема със санкции в Швейцария“.

свързани

Според него всяка година се внасят 350 тона кожа, което съответства на избиването на около 1,5 милиона животни, предаде БГНЕС.

„Повече от половината от тези кожи идват от Китай, където животните са задържани и убити, а някои са одирани, докато са живи“, се казва в мотивите за референдума.

Почти всички европейски страни са забранили принудителното хранене на гъски и патици, с изключение на Франция, Унгария и България. През септември парламентът на Швейцария отхвърли предложението за забрана на вноса на гъши дроб, но нареди методите на производство да бъдат посочени върху опаковката. 

Снимка: Pexels

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *