Подреди новините по:
По сайтове:
Фиксинг на БНБ:
1.
EUR
1.95583
2.
USD
1.65819
3.
GBP
2.1881
4.
RUB
2.7922
5.
RON
4.2088
6.
TRY
4.26609
Ние във facebook:

ЕК ще представи поредния си, 11-и, доклад за България

Споделете:
ЕК ще представи поредния си, 11-и, доклад за България
function fbs_click() {u=location.href;t=document.title;window.open('http://www.facebook.com/sharer.php?u='+encodeURIComponent(u)+'&t='+encodeURIComponent(t),'sharer','toolbar=0,status=0,width=626,height=436');return false;}
Европейската комисия ще представи днес поредните си доклади за напредъка на България и на Румъния по механизма за сътрудничество и проверка. Това ще бъдат вторите доклади за тази година, след като в края на януари комисията оцени действията по механизма от въвеждането му преди 10 години.

Заради започващото от януари българско председателство на ЕС представянето на доклада е изтеглено по-рано.

Преди няколко дни след среща с премиера Бойко Борисов в Брюксел председателят на ЕК Жан-Клод Юнкер заяви, че България може да очаква един много добър доклад.

Наскоро еврокомисарят по правосъдието Вера Йоурова обаче каза в София, че има още какво да се направи в борбата с корупцията.

Докладите се следят отблизо от някои страни в ЕС. Холандският премиер Марк Рюте например от няколко години повтаря, че страната му ще се съгласи с приемането на България в Шенген след два положителни доклада на ЕК.
Засега не е минал и един напълно положителен доклад.

В последния си доклад за нашата страна ЕК посочи условията за изпълнение на целите и прекратяването на механизма. Бяха отправени 17 препоръки, чието изпълнение се очаква да бъде отчетено днес, припомня БТА.

Препоръките на ЕК бяха: да се осигури прозрачен избор на членовете на Висшия съдебен съвет и назначаването на висши съдебни длъжности да бъде прозрачно, основано на качествата на кандидатите; да се приемат изменения на наказателните закони за подобряване на преследването на корупцията по високите етажи на властта и тежката организирана престъпност; да се определят оставащите стъпки от съдебната реформа; да се намери решение за натовареността в съдилищата и развитие на електронното правосъдие; да се изготви план за изпълнение на препоръките за реформа на прокуратурата; да се приеме нова нормативна уредба за борбата с корупцията; да се създаде ефективен орган за борба с корупцията. На нашата страна бе препоръчано още: да предприеме реформа на Закона за администрацията; да създаде механизъм за отчитане на напредъка по делата за корупция по високите етажи на властта; главният прокурор да докладва за разследванията и за повдигнатите обвинения; да се осъществява външен контрол върху предварителните проверки на процедурите за обществени поръчки; да бъдат въведени мерки за противодействие на корупцията по ниските етажи на властта в държавната администрация; да бъдат приети изменения на Закона за отнемане в полза на държавата на незаконно придобито имущество и комисията за отнемане на незаконно придобито имущество да продължи да работи независимо и ефективно.


AdPlatformZone = { id: "689fe6846", format: "605x0" };
loading...
Автор: Виктор Стефанов - Вижте оригиналната новина тук.
Вижте оригиналната новина тук.
Напишете коментар:
Име:
Коментар