Подреди новините по:
По сайтове:
Фиксинг на БНБ:
1.
EUR
1.95583
2.
USD
1.65819
3.
GBP
2.1881
4.
RUB
2.7922
5.
RON
4.2088
6.
TRY
4.26609
Ние във facebook:

Сподели и спечели: Белите ли плодовете и зеленчуците?

Споделете:

Някои специалисти препоръчват да се бели кората на плодовете и зеленчуците, за да се отстранят пестицидите, други настояват, че всичко ценно, което имат растителните продукти, се съдържа главно там. Вие белите ли плодовете и зеленчуците?

Сподели и спечели: Белите ли плодовете и зеленчуците?

Наистина в кората на плодовете и зеленчуците има най-много витамини, минерали и антиоксиданти. Например при ябълката те са пет пъти повече, отколкото във вътрешността й. В кората й има също много фибри и пектин, които регулират храносмилането и намаляват чувството за глад.

Когато махате кората, вие се лишавате от 25% от микрохранителните вещества, а те играят основна роля за вашето здраве. В същото време във външната обвивка има и вредни съставки пестицидите.

Използването на пестициди е необходимо на селскостопанското производство в борбата с гъбичките, плесените и вредните насекоми по растенията. За човешкото здраве обаче те крият опасност от нарушаване на възпроизводителните способности и нервната система, от рак на белия дроб, кръвта и мозъка. Затова са създадени строги правила, които определят кое е допустимото количество пестициди в храната.

Плодовете и зеленчуците, които са биологично отглеждани, спокойно могат да се консумират с кората.

Плодовете и зеленчуците, които са биологично отглеждани, спокойно могат да се консумират с кората.

Обикновено обаче те са доста по-скъпи от останалите. Ако бюджетът ви не позволява да си купувате от тях, по-добре е да подбирате продукти, присъщи на сезона и произведени в близки географски райони. Колкото по-отдалече идва един плод, толкова повече обработка е претърпял. Все пак ползите от консумацията на растителни продукти за превенцията на сърдечносъдовите и онкологичните заболявания и затлъстяването са много по-големи от евентуалните рискове, така че не бива да се лишавате от тях или да ограничавате количествата.

Измивайте плодовете и зеленчуците с течаща вода, за да отстраните всякакви остатъци от пръст и прах.Не ги накисвайте, защото някои витамини, като витамин С, са разтворими във вода и могат да изчезнат при миенето. Пестицидите, употребени за съхраняването на растителните продукти, не са водоразтворими, така че дългото миене е излишно, освен ако не използвате сапун (тип „селски“, а не течен препарат за миене на чинии) и четка.Избягвайте да съхранявате плодовете и зеленчуците повече от седмица, защото с времето те загубват повечето си ценни хранителни вещества.

Въпросът тази седмица: Белите ли плодовете и зеленчуците?

----------------------------------------------------------------------------------------

УСЛОВИЯ НА ИГРАТА:

Участници: В играта могат да участват всички регистрирани потребители в Rozali.com.

книгата 'КваZи' от Сергей Лукяненко, Издателство: ИнфодарПериод: 00:00 часа на 15.11.2017 г. до 23:59 часа на 21.11.2017г.

В играта участват само отговорите оставени в коментар под играта.

На 22.11.2017 г. на същата страница ще бъде публикувано името на победителя, който ще бъдат избрани на случаен принцип сред всички участници в играта.

Печелившите ще бъдат уведомени с лично съобщение за начина на получаване на наградите.

Rozali.com си запазва правото при непотърсена награда в рамките на 7 работни дни да изтегли нов участник.

Победителят ще спечели книгата "КваZи" от Сергей Лукяненко, Издателство: Инфодар

----------------------------------------------------------------------------------------

loading...
Информация:
Още по темата:
  • Новина от rozali.com
  • Прегледана: 1639
  • Добавена на: 15 Nov 2017 01:00
Автор: rozali.com - Вижте оригиналната новина тук.
Вижте оригиналната новина тук.
Напишете коментар:
Име:
Коментар