Подреди новините по:
По сайтове:
Фиксинг на БНБ:
1.
EUR
1.95583
2.
USD
1.65819
3.
GBP
2.1881
4.
RUB
2.7922
5.
RON
4.2088
6.
TRY
4.26609
Ние във facebook:

"Велик шампион" от Монголия лепна ново черно петно на сумото

Споделете:
СНИМКА: MFA.BGНа 24 септември 2017 г. посланикът на България в Япония Борислав Костов връчи грамота и купата на българското правителство на йокозуна Харумафуджи, който тъкмо бе спечелил своята 9-а купа на императора на турнира "Аки Башо".
Скандал с участието на един от най-уважаваните и титулувани съвременни сумисти нанесе нов тежък удар по имиджа на традиционния японски спорт. Йокозуна Харумафуджи бе принуден да се оттегли от ноемврийския турнир във Фукуока, а почти сигурно и от професионалната лига изобщо, след като попадна в центъра на смущаваща история.

В края на миналия месец монголският "велик шампион" е нанесъл жесток побой на друг състезател от висшата дивизия "макуучи" - 8-и маегашира Таканоива. Двамата сънародници вечеряли заедно на 26 октомври в югозападния град Тотори, когато "в състояние на алкохолно опиянение" 33-годишният Харумафуджи се ядосал от поведението на по-младия с 6 г. Таканоива и започнал да го удря с бирена бутилка по главата.

От японската асоциация (JSA) обявиха, че пострадалият, с рождено име Адиягийн Баасандорж (27 г.), е диагностициран със сътресение на мозъка, фрактура на черепа и ликворея (изтичане на гръбначно-мозъчна течност). Той е бил хоспитализиран в периода 5-9 ноември, а сега се лекува в домашни условия.

"Относно контузията на Таканоива се извинявам искрено, задето съм причинил проблеми за неговия учител, неговата школа, JSA и моя учител. Повече не мога да коментирам, докато моят учител не се завърне", обяви със сведена глава посраменият йокозуна пред стълпилите се десетки репортери.

По-късно собственикът на школата, в която тренира Харумафуджи - Исегахама, обяви, че възпитаникът му лично ще отиде да поднесе извиненията си в школата на Таканохана, наставник на пострадалия борец.

Роден като Даваанямин Бямбадорж, "великият шампион" дебютира в професионалното сумо с бойното име Ама през 2001 г. През 2012 г., вече като Харумафуджи, той е провъзгласен за 70-ия йокозуна в историята и третия пореден от Монголия след Асашорю и Хакухо. Към днешна дата той е 9-кратен носител на Купата на императора, което му отрежда 15-о място във вечната ранглиста на хилядолетния спорт.

Провинението на Харумафуджи е поредното черно петно върху сумото, лепнато от негово представително лице. През 2007 г. полицията арестува треньора Токицуказе и трима негови ученици, които пребиха до смърт 17-годишния техен съшколник Токитаизан, използвайки бирена бутилка, тояга и бейзболна бухалка. В началото на 2010 г. пък йокозуна Асашорю се пенсионира принудително, след като бе обвинен, че е нападнал мъж пред нощен клуб в Токио по време на новогодишния турнир.КОНТУЗИЯ

Освен позорно напусналия Харумафуджи вчера участието си на "Кюшу Башо" във Фукуока прекрати и българският 11-и маегашира Аояима. Заради получената предния ден контузия в десния глезен Даниел Иванов въобще не се качи на дохиото срещу 12-и маегашира Оконоуми. Заради травмата Аоияма ще пропусне всички оставащи кръгове от 15-дневната надпревара и ще бъде понижен в йерархията, като почти сигурно ще започне 2018 г. във втора дивизия "джурьо".

Така единственият български участник във Фукуока остана Венцислав Кацаров-Торакио. Възпитаникът на бившия озеки Котоошу и настоящ собственик на школата "Наруто" - Калоян Махлянов, днес трябва да излезе за втората си среща в пета дивизия "джонидан".
loading...
Автор: ЯВОР ЕВТИМОВ - Вижте оригиналната новина тук.
Вижте оригиналната новина тук.
Напишете коментар:
Име:
Коментар