Подреди новините по:
По сайтове:
Фиксинг на БНБ:
1.
EUR
1.95583
2.
USD
1.65819
3.
GBP
2.1881
4.
RUB
2.7922
5.
RON
4.2088
6.
TRY
4.26609
Ние във facebook:

Лондон и Хага атакуват Москва за фалшиви новини

Споделете:
Лондон и Хага атакуват    Москва за фалшиви новини
Снимка: www.gov.ukБританският премиер Тереза Мей произнесе острата си реч срещу Русия на традиционната годишна вечеря, организирана от кмета на Лондон Садик Хан.
Лондон и Хага отправиха обвинения срещу Москва, че разпространява фалшиви новини. В необичайно остро към Русия изказване, британският премиер Тереза Мей критикува властите в страната, като ги обвини в намеса в чужди избори и в кибершпионаж. Мей говори по време на традиционната годишна вечеря, давана от лондонския кмет. Тя заяви, че Кремъл разпространява фалшиви новини и се опитва да разедини Запада.

"Русия се опитва да превърне информацията в оръжие, разгръщайки своите, ръководени от държавата медии, които да разпространяват фалшиви информации и манипулирани снимки с цел да сеят разкол в Запада и да подкопават нашите институции", заяви британският премиер. "Знаем какво правите. Няма да успеете", каза Мей по адрес на руските ръководители. Тя остро осъди "незаконното анексиране на Крим от Русия", подкрепата за сепаратистите в Донбас, "многократното" нарушаване на "въздушното пространство на няколко европейски страни, кампаниите за "кибершпионаж", "намесата в изборите", хакерските атаки срещу датското Министерство на отбраната и Бундестага на Германия. "Не искаме да се връщаме към Студената война или да се намираме в състояние на вечно противопоставяне. В същото време, трябва да сме бдителни, но и искаме да си взаимодействаме и именно затова в близките месеци министърът на външните работи Борис Джонсън ще посети Москва", обяви Мей.

Руските спецслужби се опитват да въздействат на общественото мнение в Холандия, като разпространяват фалшиви новини, заяви междувременно зам. министър-председателката и вътрешен министър на кралството Кайса Олонгрен в писмо до долната камара на парламента. "Служители на руските спецслужби са тук и внимателно следят ситуацията в страната", посочва Олонгрен. "Знаем какви са целите им, но същевременно не бива да забравяме, че не само Руската федерация върши такива неща", изтъква министърът в писмото. Като пример министърът посочи опити на Русия да повлияе върху общественото мнение във връзка с катастрофата на малайзийския пътнически Боинг 777 над Донецка област в Украйна, включително и чрез сайт, който разпространява лъжлива информация, но изглежда като официален. Олонгрен каза още, че Русия стои зад хакерските атаки срещу холандски компании. Вицепремиерката изтъкна, че най-много дезинформация се разпространява чрез социалните мрежи. Затова работата с компаниите "Фейсбук", "Гугъл" и "Туитър" е най-важна за борбата срещу враждебната пропаганда.

Междувременно стана ясно, че руската държавна телевизия РТ се е регистрирала като чуждестранен агент в САЩ, както поиска Вашингтон. Главният редактор Маргарита Симонян каза, че между възможността за наказателно дело и регистрацията са избрали второто. "Приветстваме американската свобода на словото и онези, които все още вярват в нея", добави саркастично тя.

"Уикилийкс" се е опитвал да осигури победата на Доналд Тръмп в президентските избори м.г., призна пък синът на Тръмп Доналд Тръмп-младши. Той разкри публично съобщения, които си е разменял с "Уикилийкс", след като беше обвинен, че е заговорничил тайно с групата, която публикува компрометиращите имейли на Хилари Клинтън по време на кампанията.

ПРОУЧВАНЕ

Проучване на "Фрийдъм хауз" за манипулациите на социалните мрежи установило, че при изследвани 65 държави правителствата на 30 от тях се оказват активни в насочването на информацията във фалшива посока. Миналата година правителствата, които са манипулирали информацията в интернет, са били 23. Изкривяването на информацията се извършва по различни начини - платени коментатори, тролове, "ботове" - така се наричат автоматизираните страници в нета - фалшиви новинарски сайтове и пропагандни издания, сочи докладът. За трета поредна година според "Фрийдъм хауз" Китай е най-големият нарушител на свободата в интернет пространството.
loading...
Автор: segabg.com - Вижте оригиналната новина тук.
Вижте оригиналната новина тук.
Напишете коментар:
Име:
Коментар