Подреди новините по:
По сайтове:
Фиксинг на БНБ:
1.
EUR
1.95583
2.
USD
1.65819
3.
GBP
2.1881
4.
RUB
2.7922
5.
RON
4.2088
6.
TRY
4.26609
Ние във facebook:

Банките ще докладват пред БНБ за всяка сделка със свързани лица

Споделете:
Банките ще докладват пред БНБ за всяка сделка със свързани лица
СНИМКА: БГНЕСДен след като шефката на бюджетната комисия в парламента внесе промени в Закона за кредитните институции, те ще бъдат гледани на първо четене.
Банките ще докладват пред БНБ за всяка сделка със свързани лица. Очаква се по този начин Банковият надзор да засили превантивния си контрол и да се избегне повторение на кризата с КТБ от 2014 г. Мярката е част от изменения в Закона за кредитните институции, внесени в понеделник в парламента от шефа на бюджетната комисия Менда Стоянова. Спешно, още утре, те ще бъдат обсъдени на първо четене в бюджетната парламентарна комисия.

В законовите промени са отразени забележките и препоръките на Световната банка и МВФ след направения от тях преглед на финансовия сектор у нас по-рано тази година, става ясно от мотивите на вносителя. Ключов проблем според този преглед се оказаха законови празноти, които позволяват заобикалянето на ограниченията за кредитиране на свързани с банките лица.

Затова с новия проектозакон се прави опит да се разшири кръгът на свързаните лица, които може да окажат влияние върху дейността на банката и върху нейните акционери. За свързани вече ще се считат тези, които притежават непряко над 10% от акциите на една банка, както и тези, които упражняват контрол върху банката или акционери на банката, т.е. без да имат формална собственост. Освен съпрузи и деца като свързани лица вече ще фигурират и половинките, с които акционерите живеят на съпружески начала.

Предстои в специална наредба БНБ да определи конкретни критерии, по които се определя дали има свързаност. В тази наредба трябва да се опише и начинът, по който банките ще трябва редовно да докладват за всички видове сделки със свързани лица. Такива са не само условията, при които се отпускат кредити, но и различни придобивания на активи, сключване на договори, вземания за предоставяне на услуги, лизингови договори и др. Преди това всяка сделка задължително трябва да получи одобрение не само от управителния съвет, но и от надзорния съвет на банката. Освен това банките се задължават да уведомяват БНБ, ако установят "наличие на негативно въздействие" от страна на акционери, които притежават пряко или непряко над 20% от капитала.

При издаване на лиценз за банкова дейност се въвежда и допълнително условие за предоставяне на данни за действителния собственик на акционерите, които имат пряко или непряко повече от 10% участие в банката.

Междувременно днес на първо четене в правната парламентарна комисия влизат промените в Закона за банковата несъстоятелност, внесени от ДПС - депутатите Делян Пеевски, Йордан Цонев и Хамид Хамид. Три години и половина след фалита на КТБ те предлагат със задна дата извършените от квесторите и синдиците цесии и прехвърляния да бъдат обявени за нищожни. Предвижда се и всяко прехвърляне на акции и дялове от търговски дружества, извършено от длъжник на банката след поставянето й под специален надзор, да бъде обявено за недействително.loading...
Автор: МИЛА КИСЬОВА - Вижте оригиналната новина тук.
Вижте оригиналната новина тук.
Напишете коментар:
Име:
Коментар