Подреди новините по:
По сайтове:
Фиксинг на БНБ:
1.
EUR
1.95583
2.
USD
1.65819
3.
GBP
2.1881
4.
RUB
2.7922
5.
RON
4.2088
6.
TRY
4.26609
Ние във facebook:

София ревизира плана си за сеч на опасни дървета

Споделете:
Столичната община ще пази хората от опасните дървета в Борисовата градина, като маркира участъци от парка между бул. "Драган Цанков", бул. "Пейо Яворов" и алеята от стадион "Българска армия" до басейна "Мария Луиза". В тези зони ще има указания хората да минават само по алеите и да не навлизат в гората. Това стана ясно по време на комисия по околна среда към Столичния общински съвет, на която бяха разгледани резултатите от инвентаризацията на опасните дървета в тази част на Борисовата градина, съобщи Медиапул. Общинарите решиха да не се бърза с разчистването на всички опасни дървета на тази територия, а да се махат само тези покрай алеите. Решението им беше провокирано от съмнения за масова сеч с цел разчистване на терени за бъдещи строежи, което членовете на комисията сметнаха за спекулация.

След инвентаризация на опасните дървета за отсичане са маркирани 733 дървета и 111 - за окастряне. Броят на предвидените за премахване дървета се видя много голям на организациите "За да остане природа в България" и Българското дружество за защита на птиците и затова те се обявиха против него. Техни представители твърдят, че не всички маркирани като опасни дървета трябва да бъдат изсечени. Вследствие на забележките им общинарите гласуваха за начало да се прочистят само сухите и наклонени дървета, които се намират на до 25 метра от алеите. Тепърва обаче ще бъде направен още един оглед на тези участъци и едва тогава ще стане ясно колко дървета точно ще бъдат махнати.

ГЛЕДНА ТОЧКА

"В цивилизованите страни постоянно се полагат грижи за такива паркове и това не предизвиква сътресения", заяви зам.-кметът по екологията на София Йоана Христова. Общината нямало как да действа като тях, понеже стопанисва Борисовата градина от 5 години, а преди това, когато е била държавна собственост, не е имало мерки за прочистване на стари и опасни дървета.
loading...
Автор: Невена Цветкова - Вижте оригиналната новина тук.
Вижте оригиналната новина тук.
Напишете коментар:
Име:
Коментар