Подреди новините по:
По сайтове:
Фиксинг на БНБ:
1.
EUR
1.95583
2.
USD
1.65819
3.
GBP
2.1881
4.
RUB
2.7922
5.
RON
4.2088
6.
TRY
4.26609
Ние във facebook:

Издателят на "Капитал" алармира, че се готви атака срещу бизнеса му

Споделете:
Издателят на "Дневник" и "Капитал" - "Икономедия" АД, предупреди в открито писмо, че държавата готви запор на активите му. Информацията е получена от източници от правителството и парламента. Блокирането на сметките на медиите ще бъде поискано от комисията за конфискация (КОНПИ), която ще обсъди това на заседанието си в сряда.

Издателите и ръководството на редакциите твърдят, че главният прокурор Сотир Цацаров е оказвал силен натиск върху комисията да започне производство срещу Иво Прокопиев, собственик на мажоритарен дял в "Икономедия", и семейството му. С председателя на КОНПИ Пламен Георгиев била проведена среща, на която главният прокурор е настоявал "на всяка цена и час по-скоро да започне процедура, независимо от липсата на основание". Издателят смята, че са жертва на репресия заради разследванията на модела "КТБ" и активната си позиция срещу безграничната власт на главния прокурор.

Комисията за конфискация не отговори на въпросите на "Сега", нито отрече твърденията на "Икономедия". Тя изпрати прессъобщение до всички медии, че законът я задължава да проверява имуществото на определени обвиняеми. В тази категория попада и Прокопиев, обвинен като подбудител на бившите министри на Бойко Борисов - Трайчо Трайков и Симеон Дянков, за приватизацията на миноритарния дял на държавата в "ЕВН електроразпределение". Обвинителният акт срещу тях наскоро беше върнат от съда на прокуратурата заради нарушения.

КОНПИ посочва, че проверките й са служебна тайна. По повод твърденията за натиск ръководството на комисията заявява, че следва единствено разпоредбите на закона.

От "Икономедия" твърдят, че са предоставили изчерпателни данни за доходи и имущество, потвърдени от многобройни данъчни проверки 10 г. назад. Последната, наредена пак от прокуратурата, приключила без данни за нарушения. Тя обхванала всички лични доходи на Прокопиев и семейството му, всичките му фирми и също била за 10 г. назад. Според издателите нареждането е проверката да се върне чак в 2000 г., въпреки че давността вече е изтекла, и да се търси основание за конфискация на "Каолин".

КОНПИ не отговори нарушават ли се давностни срокове, при положение че в периода 2001-2004 г. три съдебни инстанции са постановили, че приватизацията на "Каолин" е законна. Комисията не пожела да коментира твърдението, че Прокопиев е проверяван от поделението й в Благоевград, въпреки че седалището на фирмите му не е там.ДЕЖУРНО

Главният прокурор не отговори на въпросите на "Сега" оказван ли е натиск върху Пламен Георгиев. Той изпрати стандартния си отговор, че не коментира изявления на обвиняеми лица и статии в медиите им.
loading...
Автор: ИВАН ПЕТРОВ - Вижте оригиналната новина тук.
Вижте оригиналната новина тук.
Напишете коментар:
Име:
Коментар