Подреди новините по:
По сайтове:
Фиксинг на БНБ:
1.
EUR
1.95583
2.
USD
1.65819
3.
GBP
2.1881
4.
RUB
2.7922
5.
RON
4.2088
6.
TRY
4.26609
Ние във facebook:

Управляващите очакват от евродоклада "потупване по рамото"

Споделете:
Управляващите очакват от евродоклада
СНИМКА: МСПредседателят на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер посрещна многозначително премиера Бойко Борисов в Брюксел преди седмица.
Тази година управляващите очакват най-мекия доклад от 2008 г. насам. В него се надяват да намерят податки дали наблюдението от Европейската комисия ще продължи. Обявяването на оценката на ЕС за България се очаква в сряда - два-три месеца по-рано от обичайното заради европредседателството.

"Докладът ще е много положителен за България. Аз подкрепям България и Румъния да се присъединят максимално бързо към Шенген", подсказа председателят на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер на пресконференция с премиера Бойко Борисов преди дни.

Същото каза пред БНТ във вторник и председателят на правната комисия в парламента Данаил Кирилов. "Очакваме да се отчете разликата през тази година с оглед предсрочните избори и възобновяване на работата по всички ангажименти", допълни той. За да парира евентуалните критики в доклада, Кирилов се застрахова, че очаква "чисто българския калташки рефлекс да се появи и в този доклад. Имаме си дежурни доносници в този процес". Кирилов не обясни кого визира.

Той даде като положителен пример проведените избори за новия Висш съдебен съвет. Истината обаче е, че парламентарната квота беше избрана след претупано изслушване на кандидатите в правната комисия, без дебати в пленарната зала и след предварителни договорки между партиите.

Министрите на вътрешните работи и на правосъдието Валентин Радев и Цецка Цачева ще пропуснат доклада на Европейската комисия за съдебната система и противодействието на корупцията. Те ще са в САЩ, за да участват в редовната среща на министрите на правосъдието и вътрешните работи на ЕС и САЩ, съобщиха пресслужбите им. Това означава, че министрите ще пропуснат шумотевицата покрай обикновено критичната оценка на проверяващите от Брюксел.

Главният прокурор Сотир Цацаров, който от понеделник е на посещение в Гърция, също няма да коментира лично доклада - пресслужбата му ще се отчете единствено със съобщение. Обикновено представителите на трите власти правят прочит изключително в своя полза, като подминават критиките.КОНТРА

Еврокомисарят по правосъдие Вера Йоурова не беше толкова сигурна в българските успехи. "Всеки път, когато се срещна с господин Цацаров и когато имам възможност да обсъждам с него реформата и работата на прокуратурата и нейните структури, той ми дава убедителни знаци за напредък. Винаги, когато се срещна с него, оставам с впечатление, че всичко в България е наред. След това виждам фактите, цифрите, резултатите и у мен се появяват съмнения дали наистина всичко е толкова прекрасно. Така че нека да изчакаме и да видим какво ще покаже докладът от ноември. Ние искаме да сме справедливи и максимално обективни", обяви тя в края на октомври в София.

loading...
Автор: Рада Николова - Вижте оригиналната новина тук.
Вижте оригиналната новина тук.
Напишете коментар:
Име:
Коментар