Подреди новините по:
По сайтове:
Фиксинг на БНБ:
1.
EUR
1.95583
2.
USD
1.65819
3.
GBP
2.1881
4.
RUB
2.7922
5.
RON
4.2088
6.
TRY
4.26609
Ние във facebook:

Рим срещна Борисов с фалшив химн, той излетя спешно обратно

Споделете:

Премиерът Бойко Борисов и италианският му колега Паоло Джентилони дадоха отлична оценка на двустранните политически и икономически отношения.

ВИЖТЕ СНИМКИ ОТ ПОСЕЩЕНИЕТО НА БОЙКО БОРИСОВ В ИТАЛИЯ

Преди това българският министър-председател бе посрещнат с фалшиво изпълнение на националния химн на България. Борисов излетя обратно веднага след срещата.

Фокус на разговора бе предстоящото Българско председателство на Съвета на ЕС. По думите на италианския премиер, то е шанс за постигане на напредък по темата за европейската интеграция на страните от Западните Балкани.

След срещата Борисов излетя спешно за България с правителствения самолет, след като получи телефонно обаждане в колата на път за римското летище „Чампино”, съобщава „24 часа”.

Той не изчака журналистите, които го следваха в друга кола, за да му зададат въпроси преди обратния полет. В правителствения самолет с него е качи само Ирина Цонева от БНТ.

Италианският министър-председател Паоло Джентилони в изявлението си пред медиите в Рим след срещата Борисов, посочи, че като държави членки на ЕС България и Италия имат общи геополитически интереси.

Той подчерта, че България поема Председателството на Съвета на ЕС в труден и важен момент, в който премиерът Борисов може да има много полезна роля.

„ЕС е изправен пред „Брекзит” и ще трябва да покажем своето единство”, каза италианският министър-председател.

Джентилони добави, че с Борисов имат обща позиция за развитие на отношенията на ЕС със страните от Западните Балкани и подчерта, че България трябва да бъде част от Шенгенското пространство.

„До срещата на върха през май 2018 г. имаме много работа по темата Западни Балкани, но веднага може да започнем с инфраструктурата в района - коридор номер 8, присъединяването с жп линии, магистрали, което създава нови възможности за бизнеса. Всички, които искаме да гарантираме на Балканите сигурност, трябва да започнем оттук, без да си поставяме грандиозни цели”, коментира пък Бойко Борисов.

Българският премиер добави, че сегашната политика по отношение на имигрантите не може да продължи.

„Вчера в Сочи Путин и Ердоган решават бъдещето на Сирия - къде са европейските политици? Не може само да понасяме кризите, които ние не създаваме, само поемаме пасивите. Правилният път е затваряне на външните граници и подпомагане на страните от крайната линия. Всички, които бягат от войната, ще получат помощ, защото сме хуманно общество. Но да влизат по законния ред”, заяви Борисов.

„Не на последно място, днес за футбол не се говори в Италия и в България, но с колегата ще сме домакини догодина на Световното първенство по волейбол, България и Италия са домакини, така че ще имаме, надявам се, много поводи за радости и в областта на спорта”, добави Борисов.

Италианският премиер получи от него лична покана за първия волейболен мач в България. Двете страни се договориха в центровете на съответните столици да се открият културни институти.

Следете ни навсякъде и по всяко време с мобилното приложение на Vesti.bg. Можете да го изтеглите от Google Play и AppStore.

За още новини харесайте страницата ни във Facebook ТУК

$(function(){ $('.gtm-RelatedTopics-container a').addClass('gtm-RelatedTopics-click'); });
loading...
Автор: news@netinfo.bg (Vesti.bg) - Вижте оригиналната новина тук.
Вижте оригиналната новина тук.
Напишете коментар:
Име:
Коментар