Подреди новините по:
По сайтове:
Фиксинг на БНБ:
1.
EUR
1.95583
2.
USD
1.66016
3.
GBP
2.19904
4.
RUB
2.78819
5.
RON
4.20482
6.
TRY
4.23239
Ние във facebook:

Русия отговори на Тереза Мей с тролски туит

Споделете:
Русия отговори на Тереза Мей с тролски туит
/* (c)AdOcean 2003-2017, WebCafe.Webcafe.Middle Fasha */ ado.placement({id: 'ado-2zJBKybMvH9ENJxMIexp8FAbvVCv24cQkw0YJlznz8f.D7', server: 'bg.adocean.pl' });

Руското Министерство на външните работи се замеси в задочна провокация, чийто обект се оказа британският премиер Тереза Мей.

Причината: Острата критична реч, в която Мей изрично обвини Русия в намеса в демократичния изборен процес на чужди държави и в извършване на кибершпионаж с цел "подриване на свободните общества".

"Знаем какво правите и няма да успеете. Вие подценявате устойчивостта на нашите демокрации, трайната привлекателност на свободните и отворени общества, както и ангажиментът на западните нации към съюзите, които ни обединяват", каза Тереза Мей по време на гала-вечеря, организирана от кмета на Лондон.

Само няколко часа по-късно обаче МВнР на Русия отвърна на удара с язвителен коментар през официалния си акаунт в Twitter.

"Британският премиер Тереза Мей каза за Русия: "Знаем какво правите". Ние също знаем какво правите ВИЕ. Скъпа Тереза, надяваме се, че един ден ще опитате кримското червено вино "Масандра".

#UK Prime Minister @theresa_may on @Russia: “We know what you are doing”. We know what YOU are doing as well. Dear Theresa, we hope, one day you will try Crimean #Massandra red wine🍷 pic.twitter.com/XmqT9ghSef

— MFA Russia 🇷🇺 (@mfa_russia) November 14, 2017

В туита е добавена снимка от събитието в понеделник вечер в Лондон, на която се вижда как 61-годишната Мей отпива от чашата си с червено вино. Масандра е селище на южното крайбрежие на Крим, известно с винопроизводството си.

Друг официален коментар от министерството на Сергей Лавров по речта на Мей все още няма.

Конфронтацията между двете страни идва само месец преди планираната визита на външния министър на Великобритания Борис Джонсън в Русия.

Това не е първият случай на многозначителни "закачки" от страна на руската дипломация през Twitter - официалният акаунт на посолството на Русия в Лондон илюстрираше "камиони с химически оръжия на екстремистите в Сирия" със скрийншот от видеоиграта Command & Conquer; в друго съобщение - твърдеше, че Русия ще продължи да се бори с фашистката заплаха, прикачвайки кадър от норвежки филм за зомбита - хитлеристи.

За първи път обаче Кремъл се ангажира с подобен личен сблъсък с лидер на западна сила.

Речта на Тереза Мей

Британският премиер заяви, че има "съвсем просто послание" до руския президент Владимир Путин: да избере много различен подход от упражнявания през последните години, при който Москва анексира Крим, разпалваше конфликта в Украйна и задейства кибератаки срещу администрацията и парламентарните власти на няколко държави в Европа.

"Русия може да бъде ценен партньор на Запада, но само ако спазва правилата. Русия неколкократно наруши националното въздушно пространство на няколко европейски страни, докато в същото време задейства устойчива кампания за кибершпионаж и сътресения", каза тя.

"Ще взeмем нужните мерки, за да се противопоставим на действията на Русия. Но това не е посоката, в която искаме да вървим. Това не е връзката, която искаме да имаме с Русия. Не искаме да се връщаме към Студената война или да се намираме в състояние на непрекъснато противопоставяне", добави британският премиер.

loading...
Автор: Webcafe
- Вижте оригиналната новина тук.
Вижте оригиналната новина тук.
Напишете коментар:
Име:
Коментар