Подреди новините по:
По сайтове:
Фиксинг на БНБ:
1.
EUR
1.95583
2.
USD
1.66016
3.
GBP
2.19904
4.
RUB
2.78819
5.
RON
4.20482
6.
TRY
4.23239
Ние във facebook:

Без подслон са над 70 000 след земетресението в Иран

Споделете:
Без подслон са над 70 000 след земетресението в Иран

Трагедията в Иран. Най-малко 540 са жертвите на мощното земетресение, което разлюля страната в неделя. Ранените са повече от 8 хиляди. Без подслон са над 70 хиляди. Днес е ден на траур. Наред с огромната мъка и отчаянието сред хората се надига и гняв, информира БНТ.

Тежката техника и спасителните екипи в Керманшах - най-засегнатата от земетресението провинция, работят без почивка, но надеждата да се намерят оцелели вече е минимална. Оцелелите на практика се нуждаят от всичко - вода, храна, медикаменти. В много сериозен проблем се превръща липсата на палатки, нощем температурите падат до нулата.

"Виждате какво стана с домовете ни - напълно разрушени са! Никой не ни помага, няма палатки. Децата ми треперят от студ", споделя местна жителка.

Президентът на Иран Хасан Рохани, посети района и изрази съжаление, че там го е довела огромна трагедия. Хасан Рохани, президент на Иран: "Искам да уверя пострадалите, че правителството ще направи всичко по силите си и възможно най-бързо ще намери решение на проблемите."

По време на обиколката му стана ясно, че най-големите поражения са върху здания, строени по специален проект от времето на предишния президент на Иран - Махмуд Ахмадинеджад. Изравнени със земята са най-малко 12 000 жилищни сгради. В 1650 градове и села, в седем иракски провинции сградният фонд е сериозно повреден. Фирдес Шахбази: "Другите сгради край нашата не са пострадали толкова, защото са частно строителство."

Президентът Рохани обеща проверка по случая и допълни, че сметка ще се търси на всички, които не са спазили стандартите за строеж. След земетресението в граничния район между Иран и Ирак са регистрирани най-малко 200 вторични труса. Разчистването на отломките продължава, на място работят военни и представители на десетки международни организации.

loading...
Автор: novinite.bg - Вижте оригиналната новина тук.
Вижте оригиналната новина тук.
Напишете коментар:
Име:
Коментар