Подреди новините по:
По сайтове:
Фиксинг на БНБ:
1.
EUR
1.95583
2.
USD
1.66016
3.
GBP
2.19904
4.
RUB
2.78819
5.
RON
4.20482
6.
TRY
4.23239
Ние във facebook:

Петкова с гаранции за енергийната сигурност при продажба на ЧЕЗ

Споделете:
Петкова с гаранции за енергийната сигурност при продажба на ЧЕЗ

Купувачът на ЧЕЗ България ще бъде внимателно оценен от българската държава и продажбата няма да бъде приета автоматично. Това увери енергийният министър Теменужка Петкова преди началото на 7-мата Енергийна конференция, организирана от Българския енергиен и минен форум (БЕМФ).

Петкова посочи, че продажбата се води от чешката държава, която е собственик на CEZ Group, а нашите власти не могат да правят предварителна проверка на потенциални купувачи. Тя допълни обаче, че сделката за продажбата на активите на чешкото дружество у нас ще бъде оценена от Комисията за защита на конкуренцията (КЗК), Комисията за финансов надзор (КФН) и от Комисията за енергийно и водно регулиране (КЕВР), така че да бъде гарантирана енергийната сигурност на страната и защититата на потребителите.

/* (c)AdOcean 2003-2016, investor_bg.Dnes.bg.Dnes Bulgaria.InArticle Zone Bulgaria */ ado.slave('adoceaninvestorbgydcpkprghy', {myMaster: 'RiIMDpNG7TIgvhPhXVt2IggzEwsoBPIylPoG8KO.Ob3.J7' });

Продажбата ще бъде допусната едва след проверката на тези органи. "Ще бъдат взети всички необходими мерки. Процедурата е законово регламентирана", каза тя и допълни, че без разрешение от българската държава сделка няма да има.

Както е известно, CEZ Group от пролетта търси продавач на българското си звено. В активите освен ЧЕЗ Разпределение са още и електроснабдителното дружество ЧЕЗ Електро и търговското дружество ЧЕЗ Трейд. Компанията притежава още и няколко зелени централи на територията на страната.

Преди две седмици чешката компания продаде ТЕЦ Варна на варненската компания "Сигда", зад която стои бившият министър на транспорта Данаил Папазов. Сделката трябва да бъде одобрена от Комисията за защита на конкуренцията. На този етап няма яснота какви са плановете на купувача на централата за бъдещето й развитие.

По време на приветствието си към участниците в конференцията енергийният министър посочи и част от приоритетите на управляващите за месеците на българското председателство. Фокусът ще е върху Западните Балкани, изграждането на инфраструктура и газовите връзки.

Петкова изрази своите очаквания по време на председателството да започне и строителството на новата газова връзка с Гърция (IGB), за която тръгнаха и първите търгове - за избор на консултант за инженерните работи. България ще работи и за реализиране на дейностите за постигането на пакета "Чиста енергия за всички европейци".

Продължението четете на Investor.bg

По публикацията работи: Деляна Петкова
loading...
Автор: dnes.bg - Вижте оригиналната новина тук.
Вижте оригиналната новина тук.
Напишете коментар:
Име:
Коментар