Подреди новините по:
По сайтове:
Фиксинг на БНБ:
1.
EUR
1.95583
2.
USD
1.66016
3.
GBP
2.19904
4.
RUB
2.78819
5.
RON
4.20482
6.
TRY
4.23239
Ние във facebook:

Кремъл иска добри новини от компаниите

Споделете:
Кремъл иска добри новини от компаниите

Кремъл иска добри новини. Руското държавно ръководство е накарало големи компании да го снабдяват с новинарски истории, които поставят управлението му в позитивна светлина. Това съобщава "Ройтерс", позовавайки се на документи, до които са се добрали.

7-страничен документ описва необходимия вид статии, като се набляга на новите работни места, научните постижения и новата инфраструктура, особено такива, които включват държавна подкрепа. Документът също така разяснява как трябва да се представят историите и дава едноседмичен срок за представяне на материали.

Инструкциите са били изпратени през миналия месец от Министерството на енергетиката на 45 компании от енергийния и комуналния сектор на Русия, включително "Роснефт", "Газпром", "Лукойл" и "Новатек", както става ясно от втори документ, в който е определен списък на получателите.

Кампанията съвпада с подготовката на президентските избори през март следващата година, когато президентът Владимир Путин се нуждае от силен мандат с висока избирателна активност, за да запази твърдата си хватка върху властта, след като доминира руската политика вече близо две десетилетия.

"Животът за мнозинството от хората стана по-спокоен, по-удобен, по-привлекателен. Ала много подобни примери често остават извън вниманието на медиите", се посочва в първия документ.

"Нашата задача, чрез творчески и труден подход, е да избираме такива теми и предмети и да ги предлагаме на медиите", се допълва в директивата на Кремъл.

Този документ, който не споменава изборите, отбелязва, че новинарските материали, които трябва да бъдат предоставени, трябва да захранват "положителните новини" и трябва да съответстват на две теми: "Животът се подобрява" и "Как са нещата; как са сега".

И двата документа са били приложени към покана, датирана от 9 октомври, изпратена от енергийното министерството до висши ръководители на компании, 17 от които са контролирани от държавата, а 28 са частни. В поканата се иска те да изпратят представители на среща на 12 октомври в министерството в Москва, за да обсъдят как да подпомогнат PR опита на правителството.

От енергийното министерство не са отговорили на запитванията на "Ройтерс". Говорителят на Кремъл Дмитрий Песков също е отказал коментар.

Документът с насоките за новините изтъква, че правителството иска да подчертае "победите и постиженията".

loading...
Автор: novinite.bg - Вижте оригиналната новина тук.
Вижте оригиналната новина тук.
Напишете коментар:
Име:
Коментар