Подреди новините по:
По сайтове:
Фиксинг на БНБ:
1.
EUR
1.95583
2.
USD
1.65819
3.
GBP
2.1881
4.
RUB
2.7922
5.
RON
4.2088
6.
TRY
4.26609
Ние във facebook:

Турция изобретява национален електромобил

Споделете:
Турция изобретява национален електромобил
В неговата разработка се включва Министерството на науката

Само преди дни президентът на Турция – Реджеп Тайп Ердоган, публично обяви създаването на консорциум от местни компании, чиято цел ще бъде направата на нов автомобил, изцяло турско производство. Последва среща на държавния глава с шефа на Tesla Motors Илон Мъск, която накара мнозина да вярват, че американският производител на електромобили също ще се включи в проекта,предаде Actualno.com.

Всъщност, самата дискусия около създаване на турски национален автомобил стартира още преди 2 години, когато държавата закупи лиценза на модела Saab 9-3 от шведския производител на електромобили NEVS. Според последните сведения, на проекта е даден ход, но не е ясно дали Tesla Motors ще участва него поне като консултант.

Самият бъдещ турски национален автомобил ще бъде седан на ток. В неговата разработка се включва Министерството на науката, индустрията и технологиите на сраната заедно с компаниите Anadolu Group, Kıraca Holding, BMC, Turkcell и Zorlu Holding. Целта е до 2019 г. да бъде създаден готов работен прототип, а серийното производство да стартира през 2021 г. Идеята за национална кола на Турция получава сериозна подкрепа, след като производството на автомобили на чужди компании значително нарастна след 2000 г. Основният тласък обаче бе даден имено със закупуваето на лиценза на Saab 9-3 през 2015 г. "Векове наред автомобилните гиганти се състезават един с друг в създаване на технологии от ново поколение. Сега е точното време за направата на турски автомобил. Ние ще работим усилено, за да анализираме алтернативните технологии и да намери финансиране на проекта”, коментира Рифат Хисарчиоглу, председател на Съвета на камарите и фондовите борси в Турция – организация, която също се включва в проекта.

loading...
Автор: iNews.bg - Вижте оригиналната новина тук.
Вижте оригиналната новина тук.
Напишете коментар:
Име:
Коментар