Подреди новините по:
По сайтове:
Фиксинг на БНБ:
1.
EUR
1.95583
2.
USD
1.65706
3.
GBP
2.20368
4.
RUB
2.89847
5.
RON
4.26683
6.
TRY
4.55109
Ние във facebook:

Подсилете организма с витамин С

Споделете:
Подсилете организма с витамин С

Витамин C е най-разпространеният витамин в природата, но човекът е от малкото животински видове, които не могат да го синтезират и са напълно зависими от храната за набавяне на необходимото количество.

Дневната нужда от Витамин C при мъжете е 70-100 мг, при жените – 70-80 мг. Нуждите се покачват при пушачи и при простудни заболявания. Дневната доза може да достигне до 1000 мг. Резорбцията се осъществява в тънкото черво и зависи от дозата, процесът е насищаем и излишните количества от витамина се изхвърлят чрез урината.

Източник на витамин C са цитрусовите плодове, киви, шипки, червени чушки,броколи, спанак, зеле.

Молекулата на витамин C е изключително лабилна. Досегът до метали като желязо и мед са пагубни за нея. Използването на метални сокоизтисквачки значително намалява количествата на витамина в соковете.

/* (c)AdOcean 2003-2016, investor_bg.Dnes.bg.Dnes Health.InArticle Zone Health */ ado.slave('adoceaninvestorbgwimfpomsvy', {myMaster: 'CuTr9DSLi.jTiVmAIs6kaDNFcB1aZANm9KCT8HncBiv.u7' });

За да е пълноценен, фрешът от портокал, приготвянето и консумацията му трябва да е бързо, тъй като аскорбиновата киселина много бързо се разпада под влияние на светлина и топлина. 

Слагането на резен лимон в чая също не е добра идея, ако търсим здравословния му ефект. Високата температура унищожава витамин C.

Аскорбиновата киселина, взема активно участие в окислително-възстановителни процеси в клетките ни. Той е мощен антиоксидант.

Още за ползите на витамин С може да видите в Puls.bg 

 

 

 

Автор: Eкип на Puls.bg
loading...
Автор: dnes.bg - Вижте оригиналната новина тук.
Вижте оригиналната новина тук.
Напишете коментар:
Име:
Коментар