Подреди новините по:
По сайтове:
Фиксинг на БНБ:
1.
EUR
1.95583
2.
USD
1.65706
3.
GBP
2.20368
4.
RUB
2.89847
5.
RON
4.26683
6.
TRY
4.55109
Ние във facebook:

Екологичният съвет одобри правителствения вариант за "Струма"

Споделете:
Екологичният съвет одобри правителствения вариант за
Информация:
Още новини:
  • Новина от segabg.com
  • Новина от segabg.com
  • Прегледана: 1733
  • Добавена на: 13 Oct 2017 08:15
АПИМагистрала "Струма" - Лот 3.2
Висшият експертен екологичен съвет (ВЕЕС) одобри вчера предпочитания и дълго налаган от правителството вариант за строежа на магистрала "Струма" през Кресненското дефиле. Това съобщиха вчера от Министерството на околната среда и водите. Одобрената оценка за въздействието върху околната среда е за разделяне на магистралата на две. В посока към Гърция ще се използва еднопосочно сегашният път, а в обратна посока ще се построи нов - в източна посока, през терена, където това лято се разрази един от най-големите горски пожари у нас. Този вариант все още се оспорва от част от еколозите, които вече отправиха и жалба до Брюксел.

В заседанието на ВЕЕС вчера са участвали представители на неправителствени организации, но от МОСВ не посочиха кои точно са били те. За да подпомогнат вземането на решение, са били включени представители на научната общност и други експерти, съобщиха вчера от министерството.

Новият вариант за магистралата заменя двата, одобрени още преди 9 г. от Брюксел - за дълъг 15-километров тунел и за изнасяне на цялото трасе на изток. В момента управляващите бързат с новото трасе, защото, ако магистралата не е готова до 2023 г., ще трябва да връщаме на Брюксел всички отпуснати досега пари - около 2 млрд. лв. През септември четирима български министри бяха в Брюксел, за да рекламират одобрения вчера вариант. След решението на ВЕЕС предстои да бъде подадена нова апликационна форма за парите за този участък и да се чака евентуално одобрение на ЕК. Надеждите са това да стане до края на тази година.
loading...
Автор: НИКОЛА КОЛЕВ - Вижте оригиналната новина тук.
Вижте оригиналната новина тук.
Напишете коментар:
Име:
Коментар