Подреди новините по:
По сайтове:
Фиксинг на БНБ:
1.
EUR
1.95583
2.
USD
1.65706
3.
GBP
2.20368
4.
RUB
2.89847
5.
RON
4.26683
6.
TRY
4.55109
Ние във facebook:

От натиска срещу "Емко" държавното ВМЗ спечели 6 млн. лева

Споделете:
От натиска срещу
Информация:
Още новини:
  • Новина от segabg.com
  • Новина от segabg.com
  • Прегледана: 1493
  • Добавена на: 13 Oct 2017 08:15
СНИМКА: бТВЗад 6-те млн. лв. няма скрити договорки, те са за ВМЗ-Сопот, обяви собственикът на "Емко" Емилиян Гебрев.
След като държавата изтормози частното предприятие "Емко" с отнемане на лицензи и на договори за износ, накрая успя и да го накара да плати 6 млн. лева на държавното дружество ВМЗ-Сопот. Това се разбра вчера от интервю на собственика на "Емко" Емилиян Гебрев по Би Ти Ви. На практика "Емко" губи 6 млн. лева за това, че му попречиха да изпълнява собствените си договори.

Гебрев обясни, че шестте милиона лева са компенсация за ВМЗ-Сопот, на което бе превъзложено изпълнението на част от договорите на "Емко" заради отнетия лиценз. Бизнесменът очевидно е бил убеден да плати обезщетението по време на срещите в понеделник и вторник при премиера Бойко Борисов.

По думите на Гебрев икономическото министерство претендирало, че "Емко" е причинило щети, като е останало без лиценз. "Казаха, че има ущърб. Такъв не трябва да има. Тези пари отиват в договора между нас и "Кинтекс", а "Кинтекс" ще компенсира ВМЗ, защото те са стартирали работа, има заявени материали и суровини, направили са разходи. Затова решихме - ако колегите са вложили един лев, ние да им дадем два", уточни Гебрев.

Според бизнесмена министърът на икономиката Емил Караниколов е бил подведен, че друга фирма може да произведе възложената на "Емко" продукция. Подведен бил и премиерът Бойко Борисов. Гебрев дори си "посипа главата с пепел" и подчерта: "Ако много по-рано бях поставил въпроса, той сигурно нямаше да се развие до такава степен и да има отрицателен ефект върху държавата".

Оръжейният предприемач призна, че преговорите за връщането на договорите са били много тежки, но не даде никакви подробности. "Затварям страницата, връщам се на 24 май и тези месеци все едно не са били. Защото концентрираме ли се в това кой е виновен, кой какво казал, ще се видим в съда - това не е продуктивно. Нека продължаваме напред", каза той.

Не е ясно какво са си казали представителите на държавата и на частното дружество по време на помирителните разговори с домакин Бойко Борисов предишните два дни, но след тях и двете страни рязко смекчиха тона. Седмици наред премиерът и министър Караниколов твърдяха, че "Емко" е нарушител и няма право на никакви претенции, после обясниха, че частната фирма трябва сама да се оправя с държавните си партньори "Кинтекс" и ВМЗ, а накрая все пак Борисов лично се намеси като помирител. Това се случи, след като работниците от "Емко" заявиха, че ще "окупират" жълтите павета и и ще протестират, докато предприятието не си получи обратно договорите.

В крайна сметка след срещата във вторник Борисов и Гебрев заедно обявиха край на сагата. "Видях грешка и при г-н Гебрев, и в "Кинтекс", и в Министерството на икономиката. И когато под прозорците ти дудукат, тези грешки се мултиплицират", обобщи премиерът.

Държавната преса срещу "Емко" бе активирана, след като "Емко" поиска да придобие завода за боеприпаси "Дунарит" - едно от дружествата, свързано с банкера Цветан Василев. Кандидат-купувач се оказа и офшорка, свързвана с депутата бизнесмен Делян Пеевски", уточни Гебрев.
loading...
Автор: Румяна Гочева - Вижте оригиналната новина тук.
Вижте оригиналната новина тук.
Напишете коментар:
Име:
Коментар