Подреди новините по:
По сайтове:
Фиксинг на БНБ:
1.
EUR
1.95583
2.
USD
1.65706
3.
GBP
2.20368
4.
RUB
2.89847
5.
RON
4.26683
6.
TRY
4.55109
Ние във facebook:

Делото на Елена Йончева срещу Борисов тръгна с адвокатски трикове

Споделете:
Делото на Елена Йончева срещу Борисов тръгна с адвокатски трикове
Елена Йончева
С искания за разпити на свидетели, съмнения кой стои зад фейсбук профила на премиера, спор коя фирма е държавна и представяне на документи за плащания, получени от Елена Йончева, приключи първото заседание по гражданското дело, заведено от депутатката от БСП срещу Бойко Борисов. И двамата не се явиха вчера в Софийския районен съд, а пратиха само адвокатите си. Йончева иска 20 000 лв. обезщетение от партия ГЕРБ и Борисов заради неговите думи по време на предизборната кампания, че държавата е дала милиони за филмите й, докато тя е била журналист.

Адвокатите на Борисов - Марин Марковски и Божидар Терзийски, изтъкнаха, че няма доказателства премиерът изобщо да е казвал нещо подобно. Сутринта Йончева прочете пред БТВ част от обясненията на защитата на Борисов по случая: В случая не е налице противоправно деяние, тъй като изразеното твърдение е част от политическа предизборна кампания, като по никакъв начин не може да се приеме, че в конкретната ситуация г-н Борисов прави опити да злепостави ищцата, или неговото деяние да е свързано с дискредитиране на последната." Според Йончева това обяснение може да се тълкува, че по време на предизборна кампания може да се лъже.

Адвокатите на Борисов представиха 73 документа от периода 2004 - 2009 г., за които твърдят, че доказват как на Йончева са платени 690 хил. лв. за филмите, които е правила за БНТ. Сумите, изплащани чрез БНТ, са от приходи, постъпили от търговски и държавни дружества като "Лукойл", ДЗИ, "Монбат". Те купували рекламно време, а парите били плащани на Йончева, твърди защитата на Борисов.

"Със сигурност не това е имал предвид г-н Борисов, като е казал, че в началото на мандата си е платил едни много милиони за това, че Елена Йончева е имала някакви изяви със странно естество от журналистически характер", коментира саркастично извън съдебната зала адвокатът на Елена Йончева Георги Атанасов. Той отбеляза, че "БНТ не е предприятие, в "Лукойл" от 1997 г. има една златна държавна акция, ДЗИ е приватизирана много преди това, "Монбат" - също."

Адвокатите на премиера поискаха за свидетел пиара на ГЕРБ Никола Николов, който да обясни на съда кой е истинският акаунт на Борисов във фейсбук. Като свидетел е призован и Георги Харизанов, бивш шеф на "Напоителни системи". Той ще обясни, че е плащал пари на Йончева, а БНТ е пускала реклама. Харизанов и Николов сами потърсили защитата на Борисов, защото били възмутени.
loading...
Автор: РАДА НИКОЛОВА - Вижте оригиналната новина тук.
Вижте оригиналната новина тук.
Напишете коментар:
Име:
Коментар