Подреди новините по:
По сайтове:
Фиксинг на БНБ:
1.
EUR
1.95583
2.
USD
1.65706
3.
GBP
2.20368
4.
RUB
2.89847
5.
RON
4.26683
6.
TRY
4.55109
Ние във facebook:

САЩ напускат ЮНЕСКО догодина

Споделете:
САЩ напускат ЮНЕСКО догодина
Снимка: ЕПА/БГНЕСЦентралата на ЮНЕСКО в Париж. САЩ обявиха, че напускат организацията от края на идната година.
САЩ ще се оттеглят от състава на Организацията на обединените нации за образование, наука и култура (ЮНЕСКО). Говорителят на Държавния департамент на САЩ Хедър Науърт каза, че Вашингтон ще създаде "мисия за наблюдение", която да замести американското представителство в базираната в Париж агенция. САЩ ще се оттеглят от 31 декември 2018 г.

Решението не бе взето лесно, то отразява загрижеността на САЩ за нарастващите дългове на организацията, нуждата от фундаментална реформа в нея и продължаващия антиизраелски уклон в ЮНЕСКО, уточни Науърт. Директорът на ЮНЕСКО Ирина Бокова изрази "дълбоко съжаление" за решението на САЩ да се оттеглят от културния и образователен орган на ООН, наричайки го "загуба на мултилатерализъм".

През 2011 г. Вашингтон спря вноските си в бюджета на организацията, след като тя призна Палестина като пълноправен член на ЮНЕСКО и така я легитимира като държава. Дължимите вноски на САЩ вече са около 500 млн. долара. Още преди няколко седмици държавният секретар на САЩ Рекс Тилърсън бил взел решение страната да се оттегли от организацията, но Държавният департамент го убедил решението да се забави до избора на нов генерален директор на организацията, писа "Форин полиси". Мандатът на Ирина Бокова изтича в средата на ноември. Вече е в ход процедурата по избор на неин приемник на поста, но досега изпълнителният съвет на ЮНЕСКО не постига съгласие за избор на бъдещ директор. Днес има решаващ вот. За мястото на Ирина Бокова бяха издигнати девет кандидатури, но по-късно Гватемала и Ирак оттеглиха предложенията си. Остават кандидатите на Франция - Одри Азуле, която бе министър на културата на страната си до май, на Азербайджан - посланикът в Русия, композитор и учен Полад Бюлбюл, заместникът на Бокова - китайският дипломат Цян Тан, зам.-министърът на външните работи на Виетнам Фам Суан Шон, правозащитникът и бивш министър на семейните дела в Египет Мушира Хатаб, катарецът Хамад бин Абдулазис ал Кавари, който е бивш министър на културата и историческото наследство на кралството, и съветникът на министъра на културата на Ливан Вера ел Хури Лакьой.

loading...
Автор: segabg.com - Вижте оригиналната новина тук.
Вижте оригиналната новина тук.
Напишете коментар:
Име:
Коментар