Подреди новините по:
По сайтове:
Фиксинг на БНБ:
1.
EUR
1.95583
2.
USD
1.65272
3.
GBP
2.17762
4.
RUB
2.86869
5.
RON
4.25569
6.
TRY
4.51443
Ние във facebook:

БСП заговори за музей на световния социализъм на Бузлуджа

Споделете:
Паметникът на Бузлуджа е идеалното място да се направи музей на социализма в световен мащаб. Идеята е на депутата от БСП Антон Кутев. Според него комплексът е много подходящ да обедини историята на социалистическите движения от всички краища на света. "Социализмът в световен мащаб има историята на антифашизма, на борбата срещу Франко, на много социалистически въстания, завършили с диктатури, има история в Куба, в Латинска Америка, в Азия - в Китай и Виетнам, има история в Русия, има история в Европа. Аз не знам музей, който да показва тази история с всичките й неща - с противоречията, с възходите и паденията. Това би се превърнало в един паметник, който ще се посещава независимо от БСП. Това би станало музей на социалистическото движение с всичките му негативи и позитиви. Убеден съм, че ще бъде един от най-посещаваните туристически обекти в България!", заявява Кутев пред "Епицентър".

Кутев признава, че не може да се очаква помощ от държавата. "Аз съм правил проучвания, наистина са необходими милиони. В БСП отдавна сме обсъждали да се направи дарителска акция. Голямата част от нашите партийни членове, които според последните преброявания са над 100 хиляди, са мотивирани, те искат това възстановяване", заявява той.

Пресцентърът на БСП разпространи в неделя писмо до премиера Бойко Борисов, с което лидерът Корнелия Нинова изразява готовност "процедурата по безвъзмездното прехвърляне на собствеността на имота да бъде финализирана". Решение в тази посока е взето още през 2011 г., но в продължение на 6 г. прехвърлянето не е осъществено. Преди два месеца служебното правителство вкара в дневния си ред отмяна на решението от 2011 г. и така се заговори за одържавяване на имота. Неочаквано в деня на заседанието точката бе изтеглена и положението остана висящо.
loading...
Автор: ЕМИЛ ВАСИЛЕВ - Вижте оригиналната новина тук.
Вижте оригиналната новина тук.
Напишете коментар:
Име:
Коментар