Подреди новините по:
По сайтове:
Фиксинг на БНБ:
1.
EUR
1.95583
2.
USD
1.65272
3.
GBP
2.17762
4.
RUB
2.86869
5.
RON
4.25569
6.
TRY
4.51443
Ние във facebook:

Ерменков: Гласувах против мажоритарната система, защото защитавам всички - не само гласувалите на референдума

Споделете:
Ерменков: Гласувах против мажоритарната система, защото защитавам всички - не само гласувалите на референдума

/КРОСС/ Депутатът от БСП Таско Ерменков обясни защо той и партията му са гласували против въвеждането на предложената на референдума през ноември мажоритарна избирателна система в два тура. Основният аргумент срещу нея, според него, е начинът, по който тя е предложена.

„В Европа няма мажоритарна система, в която да се избира на два кръга с абсолютно мнозинство и в двата", изтъкна Ерменков в предаването „Лице в лице" по БТВ.

„В една парламентарна република като България, ако избереш 240 души в парламента мажоритарно. И след това ако от тези 240 направиш едно правителство, какво правим с тези места - правим нови избори, балотажи или влиза следващият по автоматизъм?", попита Ерменков.

Според него би се стигнало до разпокъсване на политиката.

"Когато изберете някого от Видин и той трябва да защитава интересите на тези в Бургас, интересно как ще го направи, когато няма зад себе си политическата сила, която има национално представителство и е национално политически отговорна. Ще започнем да си провеждаме политики за Видин, Пловдив, Бургас и Варна", коментира Ерменков.

Аз гласувах "против" не защото не чувам гласа на 2,5 млн. българи, а защото съм в парламента, за да защитавам гласа на тези 2,5 млн. и на останалите 3,5 млн. души, които не гласуваха на референдума", каза Ерменков.

Той не отхвърли възможността БСП да подкрепи референдум за избирателната система - идея лансирана от депутата от ГЕРБ Данаил Кирилов.

 

реклама
loading...
Автор: Агенция КРОСС - Вижте оригиналната новина тук.
Вижте оригиналната новина тук.
Напишете коментар:
Име:
Коментар