Подреди новините по:
По сайтове:
Фиксинг на БНБ:
1.
EUR
1.95583
2.
USD
1.65272
3.
GBP
2.17762
4.
RUB
2.86869
5.
RON
4.25569
6.
TRY
4.51443
Ние във facebook:

Държавата и община Стара Загора искат замяна на земи заради "Бедечка"

Споделете:
Община Стара Загора отчуждава частните земи в "Бедечка", собствениците получават насреща равностойни държавни терени, а спорната територия става парк с промяна на Общия устройствен план (ОУП). Това е вариантът, който управата на града предлага за спасяването на парка, след като в неделя по темата бе проведен местен референдум. Вчера кметът Живко Тодоров съобщи, че замените са одобрени от премиера Бойко Борисов след разговор между двамата. Част от имотите, предвидени за обезщетение, били на Министерството на отбраната и от категорията "с отпаднала необходимост". От думите на Тодоров се разбра, че все още не се знае кои са точно, но община Стара Загора щяла да ги вземе безплатно. "Целта ни е общината да не харчи пари от бюджета си", заяви той.

Допитването в неделя събра едва 15% активност и остана далеч под бариерата за валидност (40%), но вотът бе повече от категоричен - 19 000 от общо 22 000 гласували се произнесоха в полза на парка. Още преди обявяването на резултата кметът Тодоров заяви, че ще се съобрази с волята на хората. За по-голяма категоричност, че властта иска да спаси зелената територия, на вчерашната пресконференция до него седнаха областният управител Гергана Микова, ръководството на общинския съвет и местни депутати. Не се знае обаче дали частните собственици ще се съгласят на замени. Тодоров съобщи, че разговарял с някои от тях и те заявили, че ще обмислят офертата. Кметът уточни, че щом ОУП отреди терените за обществени нужди, те така или иначе ще се отчуждават. Собствениците после имали право да обжалват подробните устройствени планове и оценките на имотите. Според Тодоров обаче обжалването би довело до дългогодишни процедури, затова се надява предложението на общината да бъде прието.

"Това е вариантът, в който няма ощетени. Отлагането във времето доведе до днешната ситуация", заяви губернаторът Микова по повод замените. Тодоров съобщи, че извън вече изградените сгради в "Бедечка" има два строителни проекта, чието реализиране не може да бъде спряно, защото съдът отменил мълчаливия отказ на общината.
loading...
Автор: ДИЯН ИВАНОВ - Вижте оригиналната новина тук.
Вижте оригиналната новина тук.
Напишете коментар:
Име:
Коментар