Подреди новините по:
По сайтове:
Фиксинг на БНБ:
1.
EUR
1.95583
2.
USD
1.65272
3.
GBP
2.17762
4.
RUB
2.86869
5.
RON
4.25569
6.
TRY
4.51443
Ние във facebook:

Французите дадоха мандат на Макрон за болезнени реформи

Споделете:
Французите дадоха мандат на                Макрон за болезнени реформи
СНИМКА: ЕПА/БГНЕСФренският президент Еманюел Макрон откри вчера авиационното изложение в Бурже, недалеч от Париж.
Създадената преди около година центристка партия на френския президент Еманюел Макрон "Република, напред!" спечели огромно мнозинство на проведения в неделя втори тур на парламентарните избори, предадоха информационните агенции. Според последните данни от преброяването на гласовете президентската партия и съюзниците й от Демократично движение (МоДем) ще разполагат с 350 депутати от общо 577 в Националното събрание - значително над абсолютното мнозинство от 289 души. Около половината от кандидатите на центристката партия на Макрон са на практика неизвестни лица от различни сфери на дейност. Вотът премина обаче при избирателна активност от едва 42.64% - най-ниската в историята на съвременна Франция, отбелязва Би Би Си.

Голямото мнозинство ще даде възможност на 39-годишния Еманюел Макрон лесно да прокара плановете си за промяна във френското трудово законодателство и на схемата за изплащане на помощи за безработни и пенсии. Французите трябва да се готвят за болезнени реформи, категорични са анализаторите. Макрон иска да съкрати 120 000 държавни служители и да реформира изцяло пазара на труда и пенсионната система. Поставил си е амбициозната цел през следващите 5 години сериозно да ореже бюджетните разходи.

Резултатите от вота отредиха второ място на дясната партия "Републиканците", която ще има 137 депутати в новия парламент. Управлявалата досега Социалистическа партия претърпя пълен крах на изборите и ще има само 44 представители. Генералният секретар на партията Жан-Кристоф Камбаделис призна поражението и подаде оставка. "Левицата трябва да започне нов етап. Поставени са под въпрос нейните основни приоритети - държавата на благоденствието и разширяването на личните свободи", заяви той. 27 депутати в парламента ще има "Непокорната Франция" на Жан-Люк Меланшон, който се яви на изборите съвместно с комунистите. Крайнодесният Национален фронт на Марина льо Пен ще има 9 депутати и една от тях е лидерката, която досега беше евродепутатка. Льо Пен за първи път влиза във френски парламент.

ПРОЦЕДУРА

Френският премиер Едуар Филип се очакваше да подаде оставката на кабинета си вчера и да състави нов, вероятно с малки промени в състава му. В началото на юли той ще представи пред депутатите приоритетите на правителството си. "Френските избиратели дадоха ясно мнозинство на президента на Републиката и на правителството. Това мнозинство има мисия: да работи за Франция. Французите избраха с голямо мнозинство надеждата пред гнева, оптимизма пред песимизма, доверието пред оттеглянето", заяви Филип.
loading...
Автор: segabg.com - Вижте оригиналната новина тук.
Вижте оригиналната новина тук.
Напишете коментар:
Име:
Коментар