Подреди новините по:
По сайтове:
Фиксинг на БНБ:
1.
EUR
1.95583
2.
USD
1.65272
3.
GBP
2.17762
4.
RUB
2.86869
5.
RON
4.25569
6.
TRY
4.51443
Ние във facebook:

АПИ въвежда нов критерий за определяне на опасните участъци по пътищата

Споделете:
АПИ въвежда нов критерий за определяне на опасните участъци по пътищата

/КРОСС/ Нормативна промяна ще включи нов критерий при определянето на участък от пътя с концентрация на пътно-транспортни произшествия - това ще бъде броят на ранените и загиналите в дадения участък, съобщи пред "Дарик" Дафинка Пангарова от Агенция "Пътна инфраструктура".

Промяната ще залегне в наредбата за установяване и обезопасяване на участъците с концентрация на пътни произшествия. Пангарова обясни още, че към момента агенцията инспектира състоянието на магистралите ежемесечно, на три месеца се прави проверка на първокласните и второкласните пътища, а на половин година се проверяват третокласните.

"В повечето европейски държави за да бъде обявен даден участък за такъв с концентрация на пътно-транспортни произшествия, в него трябва да има поне 6-има ранени и загинали за период от 3 години назад. У нас тези участъци се определят единствено на базата на брой катастрофи спрямо брой преминали автомобили за период от 24 часа. Затова наредбата ще прегледана и променена", обясни Дафинка Пангарова.

В ефира на "Дарик" експерти по пътна безопасност коментираха одобреното на първо четене отпадане на знаците за стационарна и мобилна камера на пътя. Според Димитър Ганев от Обществения съвет за пътна безопасност мярката е полезна, но няма да реши проблема с броя на загиналите. Според данните за 2016 г. едва шестима души са загинали при инцидент заради превишена скорост. Мерките срещу превишената скорост, алкохола и наркотиците няма да намалят броя на катастрофите с фатален край, смята Христо Радков, председател на МЕНСА.

От АПИ съобщиха, че установените потенциални рискове в 16 от тунелите у нас са обезопасени. Предстои довършването на ремонтните дейности в десните тръби на тунелите "Витиня" и "Ечемишка" и тяхното пускане.

 

реклама
loading...
Автор: Агенция КРОСС - Вижте оригиналната новина тук.
Вижте оригиналната новина тук.
Напишете коментар:
Име:
Коментар