Подреди новините по:
По сайтове:
Фиксинг на БНБ:
1.
EUR
1.95583
2.
USD
1.65272
3.
GBP
2.17762
4.
RUB
2.86869
5.
RON
4.25569
6.
TRY
4.51443
Ние във facebook:

10 съвета към средностатистическия български телевизионен водещ

Споделете:
10 съвета към средностатистическия български телевизионен водещ

С цел подобряване на качеството на съдържанието по родните телевизии, ето някои зрителски препоръки към хората, които водят телевизионни предавания:

Давайте от време на време думата на госта

Ясно е, че вие сте супер ерудирана личност с диплома от свръхпрестижния Факултет по журналистика и масова комуникация, или пък от още по-реномираното учебно заведение УНСС, но понякога не е лошо да млъкнете малко и да оставите човекът, който сте поканили, да се изкаже. Хей така - за разнообразие, а и току-виж има някаква файда от вас, предаването ви и телевизията като цяло.

Не му навлизайте в личното пространство

Веднъж позволили ли  сте на събеседника да каже нещо, далеч не е необходимо да го прекъсвате на всяка втора дума с осанката, изражението и сериозността на човек, който изражда тризнаци две седмици преди термина. Нито пък е нужно да се надвесвате над тялото му, да се приближавате със стола, не дай си боже да го докосвате и т.н. Сигурни сме, че и без тези усилия ще се стигне до някаква свързана реч от неговата страна.

Не говорете за смърт като за най-якото нещо на света

Може би не знаете това, но смъртта на разни хора не е просто повод за висок рейтинг на вашата телевизия и евентуално за някой-друг бонус за вас самите, обикновено тя представлява истинска трагедия за много други, които все още са сред нас. Ето защо не е нужно да питате по 60 пъти опечалени роднини как се чувстват, нито пък е яко да пускате 10 пъти на рипийт любителско клипче, в което има кървища, насилие и ужас в 10 сутринта в неделя. Обсъдете това с редакторите си. Бъдете добри хора.

Заложете на кратки и прости изречения

Високата трибуна изкушава човек да започне да говори супер сложно и неразбираемо. Парламентът е най-доброто доказателство за това, но телевизионните студиa не му отстъпват по никакъв начин. В случай, че имате интелигентен събеседник с богат речник - нещо изключително рядко срещано в национален ефир - оставете го той да говори и не се опитвайте да достигнете езиковото му равнище. То не става от раз.

Разберете, че не всеки го влече сеира

Знаем, че личните въпроси продават и е много вървежно да питаш музиканти, актриси, политици, бизнесмени и други за това какво се случва под чаршафите им, но истината е, че ще изненадате много повече аудиторията, ако някой път зададете някой не толкова жълт въпрос за финал на своето интервю. А и когато виждате, че отсреща ви стои някой, който видимо не желае да сподели кога за последно е ходил на солариум - оставете го, може би е за добро...

Не си говорете с госта, сякаш сте си баджанаци

Знаем, че за вас представлява особена гордост да демонстрирате близки връзки с известни хора, особено ако за същите се говори, че са с криминално минало и имат много власт и пари, но все пак не върви много да си говориш на „ти" с госта си пред широката аудитория, особено ако уж обсъждате сериозни и важни теми и особено ако този човек заема важен политически пост.

Не говорете с госта на чужд език без преводач

У нас е много готино човек да покаже, че владее така екзотичния и рядък английски език. Освен това по презумпция се счита, че всички останали също поназнайват нещо от него. Дори да е така, все пак телевизионното студио не е най-удачното място да демонстрирате своите лингвистични умения, що се касае до употреба на езици, различни от българския. Оставете на преводача да си върши работа и се примирете, че ще блеснете с британско-македонското си произношение по друг начин в друг ден.

Ако участвате в рисковани начинания в ефир, помислете два пъти

Напоследък е модерно водещите да се впускат в какви ли не щуротии в ефир - коламаски, пилинги, скокове с парашут, ирисова диагностика, езда, спининг, пластични операции, паневритмия, хипноза, секс и други. И все пак внимавайте какво правите, никой не желае да пострадате в ефир, както вече казахме - на хората им писна да гледат ужаси, зверства и натурализми....

Не залагайте на твърде атрактивен тоалет/грим прическа

Както не е добре да не изпадате в пристъпи на логорея, така е хубаво и да не приличате на гуру на бурлеската и цирковото изкуство, тъй като това разсейва окото и притъпява слуха. Знаем, че в българските телевизии работят топ стилисти с оригинални виждания за облеклото по последен писък на модата и творчески решения, но ако ви предложат да се появите с истинско лястовиче гнездо на главата, просто кажете НЕ. Човек трябва да умее да отказва.

Бъдете възпитани, любезни и културни

Това важи за всеки, навсякъде. Понякога светлините на прожекторите изпържват част от мозъчните клетки и човек по неволя се самозабравя, става груб, нелюбезен и някак дръпнат. На всеки може да се случи, но важно е да знаем, че преди да сме професионалисти в която и да било сфера от човешката дейност, ние сме хора.... А, да - и се усмихвайте по-често!

 

loading...
Автор: Емил Кирилов
- Вижте оригиналната новина тук.
Вижте оригиналната новина тук.
Напишете коментар:
Име:
Коментар