Подреди новините по:
По сайтове:
Фиксинг на БНБ:
1.
EUR
1.95583
2.
USD
1.65272
3.
GBP
2.17762
4.
RUB
2.86869
5.
RON
4.25569
6.
TRY
4.51443
Ние във facebook:

Новите предизвикателства пред ядрената енергетика

Споделете:
Новите предизвикателства пред ядрената енергетика

Ядрената енергетика е поставена пред нови предизвикателства на фона на развитието на възобновяемите енергийни източници, икономическия натиск и общественото доверие. Това коментира Жак Регалдо, генерален директор на Световната асоциация на операторите на ядрени електроцентрали, по време на официалната церемония при откриването на деветото издание на международното изложение "Атомекспо".

През тази година основната тема на дискусиите е посветена на безопасността на ядрената технология, екологията и устойчивото развитие.

При нуждата от намаляване на емисиите парникови газаве много страни преосмислят своя енергиен микс, а на този фон ядрената енергетика ще има все по-голямо значение, убеден е Регалдо.

/* (c)AdOcean 2003-2016, investor_bg.Dnes.bg.Dnes Business.InArticle Zone Business */ ado.slave('adoceaninvestorbgvejfomllct', {myMaster: '9Lj2S428MsDyrft4RxHM3p4ncJxxVALAObLQlklHusj.i7' });

При това обаче основният фокус и приоритет си остава ядрената безопасност. "Ядрената безопасност е първият приоритет и основно условие за съществуването и развитието на ядрената енергетика", каза още той.

Производството на ядрената енергетика расте и през 2016 година са добавени нови 10 гигавата мощности, отбеляза от своя страна генералният директор на Световната ядрена асоциация Агнета Ризинг. Тя коментира, че спрямо 2015 година ръстът е незначителен, но за последните 25 години ядрените мощности се удвояват. Според нея нуждата от енергия ще расте на фона на подобряването на състоянието на световната икономика, увеличаването на населението и подобряването на жизнения стандарт в световен мащаб.

В световен мащаб работят общо 149 ядрени реактора с обща мощност от 392 гигавата.

Въпреки бумът на възобновяемите технологии ядрената енергетика през последните години държи дял от около 25-30% в Европа, коментираха и участници в първите дискусии в рамките на изложението. В европейската част на Русия ядрената енергетика има дял от около 40% от енергийния микс, а след аварията в Чернобил безопасността вече е на първо място.

Изпитанията за този сектор обаче тепърва предстоят, поясни Антон Порядин, партньор в EY. Той посочи, че цената на ядрената енергия расте, основно заради ангажиментите, свързани с безопасността. В същото време себестойността на енергията от възобновяемите източници намалява - основно заради развитието на новите технологии.

Заради политиката по опазване на околната среда все повече намалява делът на въглищата в енергийния микс - вниманието е насочено към намаляване на въглеродните емисии, към нисковъглеродната енергетика, отчете експертът.

Той посочи още и няколко тенденции, които ще променят бъдещето на енергетиката. Тя ще се ръководи основно от новите технологии - електромобили, дигитализация и т.н, от регулациите, особено насочените към либерализация на пазарите, както и от самите потребители, чието място става все по-централно.

Прогнозата на Порядин е, че потреблението на електроенергия ще расте. За него ядрената енергетика може да се адаптира на фона на своите предизвикателства, защото е чиста, нисковъглеродна технология.

Още за икономика четете в Investor.bg

Автор: Деляна Петкова
loading...
Автор: dnes.bg - Вижте оригиналната новина тук.
Вижте оригиналната новина тук.
Напишете коментар:
Име:
Коментар